NA SUĐENJU CHALESU TAYLORU

Dodatno osiguranje za Naomi Campbell

03.08.2010 u 23:02

Bionic
Reading

Britanski supermodel Naomi Campbell imat će pravo na dodatnu pomoć odvjetnika tijekom svjedočenja na suđenju bivšem liberijskom predsjedniku Charlesu Tayloru, optuženom za ratne zločine u Sijera Leoneu i fotografi je neće moći snimati, odlučio je Posebni sud za Sijera Leone

Tužitelji žele da Campbell da iskaz o 'krvavom dijamantu' koji joj je Taylor navodno darovao 1997., nakon večere koju je priredio južnoafrički predsjednik Nelson Mandela, a na kojoj su bili i manekenkina agentica Carol White te američka glumica Mia Farrow.

Njezini odvjetnici zatražili su od suda posebne mjere sigurnosti, želeći da joj se osigura privatnost i zaštita tijekom svjedočenja u četvrtak, 5. kolovoza.

Sud je u utorak odlučio kako je u interesu pravde da se njezinu odvjetniku dopusti ograničeno pravo intervencije kada god se manekenki postavi pitanje koje bi je moglo inkriminirati.

Suci u odluci također navode da, zbog golema zanimanja medija, postoji 'utemeljena zabrinutost' za sigurnost svjetski poznatog modela.

Stoga su naredili da se osigura 'da nijedna osoba ne može fotografirati ili snimiti gospođu Campbell dok ulazi i izlazi iz zgrade suda, ili dok se u njoj nalazi, bez odobrenja sudskog vijeća ili same gospođe Campbell'.

Taylor
je 14. siječnja odlučno opovrgnuo da je dijamant darovao manekenki koja je javno izjavila da ne želi biti umiješana u tu aferu.

Bivši liberijski predsjednik odbacuje odgovornost po jedanaest točaka optužnice, među kojima za ubojstva, silovanje i novačenje djece u vojsku tijekom građanskog rata u Sijera Leoneu između 1991. i 2001., u kojemu je poginulo 120.000 ljudi, a tisuće su osakaćene.

Suđenje mu je iz Freetowna premješteno u Den Haag kako bi se spriječila mogućnost destabilizacije regije.

Krvavim dijamantima naziva se drago kamenje koje se iskopa u ratnoj zoni i koristi za nabavu oružja.