TADIĆ OBEĆAO:

Doći ću u Vukovar sa svojim prijateljem Ivom

18.07.2010 u 19:49

Bionic
Reading

Nacionalne manjine bogatstvo su i poveznica dviju država, istaknuo je hrvatski predsjednik Ivo Josipović u govoru koji je održao na svečanoj akademiji u povodu 20. obljetnice Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini

'Vi ste najjača politička i civilizacijska snaga ove zajednice i zato imate iznimno važnu ulogu za njezino očuvanje', poručio Josipović u govoru pred oko 3.000 članova i pristaša DSHV-a.

Predsjednik je istaknuo da on nacionalne manjine, hrvatsku u Srbiji i srpsku u Hrvatskoj, prepoznaje kao 'bogatstvo, kao poveznicu između dviju država'.

'Za takvu politiku mira, suradnje i suživota, za europsku politiku, ja sam u Borisu Tadiću našao partnera i prijatelja', naveo je Josipović.

On je rekao da vodstva dviju zemalja nisu riješila sve probleme i premda ih oni nisu izazvali, na dobrom su putu da ih otklone.

Sličnom se porukom okupljenima u subotičkoj Dvorani sportova obratio i predsjednik Srbije Boris Tadić koji je naglasio da su 'odnosi Srbije i Hrvatske bitni za stabilnost Jugoistočne Europe, kao i očuvanje identiteta hrvatske i srpske manjine u dvije zemlje'.

U meni ćete, rekao je Tadić gostima svečanosti DSHV-a, uvijek imati partnera u njegovanju identiteta i posebnosti hrvatskog naroda u Srbiji i Vojvodini. 'To je jedno od središnjih mjesta politike Srbije u ovome trenutku', zaključio je Tadić.

Dva predsjednika postigla su i konsenzus oko uzajamnih tužbi u Haagu - dogovor je da one stoje, a problemi se rješavaju. Tadić je obećao i nakon Srebrenice posjetiti Vukovar, kako je rekao 'sa svojim prijateljem Ivom', no odbio je odrediti točan datum dolaska zahtjevajući od novinara da ga 'ne požuruju'.

Okupljenima se obratio i predsjednik DSHV-a Petar Kuntić rekavši da stranka od domicilne države očekuje konkretnu potporu za ostvarenje manjinskih prava, a od matične više razumijevanja i pozornosti.

Nakon svečanosti predsjednik Josipović je novinarima rekao da je pitanje izravnih mandata za predstavnike hrvatske manjine u Skupštini Srbije, na čemu DSHV godinama inzistira, unutarnje pitanje Srbije.

'Ja sam siguran da će Srbija kao demokratska zemlja naći načina da i hrvatska manjina bude predstavljena i u skupštini Srbije', naveo je Josipović odgovarajući hoće li se založiti za rješavanje toga pitanja.

Dodao je i da pozdravlja inicijativu da se ukine vizni režim za građane Srbije, odnosno da im se omogući da u Hrvatsku ulaze s osobnim iskaznicama.

'Potičem hrvatsku vladu da to prihvati. To je dobro i za turizam i razvoj dobrosusjedskih odnosa', rekao je Josipović.

Josipović je u Subotici na 20. obljetnici DSHV-a boravio u sklopu prvoga službenoga posjeta Srbiji.

Predsjednik Josipović prijepodne se u Beogradu sastao sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem, a nakon toga je u Parku prijateljstva na beogradskom Ušću s članom Gradskog vijeća Beograda Željkom Ožegovićem posadio stablo.

U tom parku, već po tradiciji, brojni državnici i slavne osobe prilikom posjeta Beogradu posade stablo. Ovoga puta posađen je sibirski brijest, navodi se na internetskim stranicama gradske uprave Beograda.

Predsjednik Josipović posjet Srbiji nastavlja u ponedjeljak razgovorima sa srbijanskim premijerom Mirkom Cvetkovićem i predstavnicima nevladinih udruga u Beogradu.