RADNICI SALONITA

'Dobro jutro i marš odavde!'

15.03.2010 u 15:47

Bionic
Reading

Dobro poznati slučaj Salonita koji se danas opet radikalizirao, dobro se uklapa u cjelokupnu situaciju danas na splitskom području. Riječ je o pravoj poplavi nezadovoljstva koja prijeti novim eskalacijama, štrajkovima i možda još drastičnijim scenarijima

U konkretnom slučaju, dobro poznati stečajni upravitelj Salonita Mirko Kozina prije nekoliko dana zabranio je ulaz u krug tvornice svima osim djelatnicima malo poznate tvrtke Adriatica Blizna d.o.o. koja bi trebala početi radove na sanaciji azbesta na vranjičkom poluotoku. Odgovor na takav jednostrani potez je došao odmah danas kada su radnici došli ispred tvornice i stečajnom upravitelju Kozini zabranili ulaz. Sedamdesetak okupljenih radnika su kratko poručili Kozini: 'Dobro jutro i marš odavde, ovdje niste poželjni.'

Tako danas unutar kruga bivše tvornice azbesta Salonit nitko nije ušao, ni radnici Salonita, ali ni upravitelj Kozina i radnici druge tvrtke Adriatic Blizna d.o.o. U Salonitu tvrde da ta tvrtka nema nikakve ateste i reference i da oni ne mogu napraviti kvalitetnu sanaciju tvorničkog kruga.

Danas sveprisutni Jozo Marić takvu je rabotu nazvao čistim kriminalom. 'Sudac Jozo Ćaleta i stečajni upravitelj Mirko Kozina pogoduju tvrtki bez elaborata i ikakvog programa, odugovlače kvalitetnu sanaciju i zapravo truju okolno stanovništvo. Radnici Salonita i HUS će se suprotstaviti tim kriminalcima i nećemo dozvoliti da se bilo što radi protiv zakona', zaključio je Marić.

Radnici čuvaju ulaz u tvornicu do daljnjeg i čeka se na reakcije iz vlasti i pripadajućih ministarstava, uključujući direktora Fonda za zaštitu okoliša Vinka Mladinea.