ZLOČINAČKI POTHVAT

Dobio 15 godina za naručeno ubojstvo oca, majke i psa

29.10.2012 u 20:24

Bionic
Reading

Zvonimir Balov, kojeg se teretilo da je poznaniku ponudio sto tisuća eura da mu ubije oca, kojega ranije nije uspio likvidirati sjekirom, ali i majku te psa, nepravomoćno je na zagrebačkom Županijskom sudu osuđen na 15 godina zatvora

Na zločinački pothvat se odlučio kako bi naslijedio roditeljsku imovinu, no slučaj je otkriven prije kobnih posljedica, jer je naručeni ubojica, umjesto da obavi 'posao', sve prijavio policiji.

Prije presude Balov se pokajao rekavši da mu je žao zbog svega, ali da je bio stjeran u kut. Svemu je, izjavio je u svojoj obrani, kumovao i alkohol.

Zločin je priznao nakon što su na sudu preslušane tajne snimke na kojima Nikolu Starčevića nagovara da mu ubije roditelje i njihova njemačkog ovčara. Starčević je pak posvjedočio da je isprva mislio da se Balov šali kada mu je svoj plan predložio jedne večeri uz obilje piva i rakije.

No Balov ga je nakon toga više puta nazivao i zapitkivao kada će doći na 'njegovu bauštelu'.

Shvativši da Balov misli ozbiljno, Starčević je otišao na policiju i sve im ispričao, nakon čega je Balov uhićen kada je 'ozvučenom' prijatelju predavao pištolj koji je kupio za ubojstvo roditelja.

I osuđenikov otac je na sudu potvrdio da ga je sin, nakon odluke da ga razbaštini jer je već izgubio jednu kuću u Zagrebu, najprije napao sjekirom sačekavši ga u podrumu.

U konačnici je i za taj zločin presudom kažnjen s tri godine zatvora, a za naručivanje ubojstva majke i oca dobio ukupno 14 godina. Budući da  jedinstvena kazna mora biti manja od zbroja kazni, dosuđeno mu je ukupno 15 godina zatvora.

Kao olakotnu okolnost sud mu je uvažio to što je otac troje djece te sudionik Domovinskog rata. Otegotnim je, međutim, ocijenio raniju osuđivanost.

Balov je prije uhićenja s obitelji živio u Stubičkim Toplicama, gdje je počinio više krađa, zbog kojih je pravomoćno osuđen. Među zlodjelima za koja je suđen bile su i krađe suhomesnatih proizvoda, cigareta, alkoholnih i bezalkoholnih pića.