SPORA PRAVDA

Dobili ukupno 83 godine za ubojstvo i progon Hrvata i Rusina

05.02.2009 u 22:34

Bionic
Reading

Sudac Županijskog suda u Vukovaru Nikola Bešenski u četvrtak je proglasio krivim za počinjeni ratni zločin u selu Mikluševci u vukovarskom kraju 12 pripadnika paravojnih postrojbi i odredio im ukupno 83 godine zatvora

Jugoslav Mišljenović i drugi osuđeni su za zlostavljanja, zastrašivanje, pljačku i progon mikluševačkih Rusina i Hrvata od okupacije sela 8. listopada 1991. do 18. svibnja iduće godine kad je, uz prethodno prisilno potpisivanje izjave da svoju imovinu ostavljaju tzv. Krajini, protjerano 92 mještana. Optužnicom je obuhvaćeno i okrutno ubojstvo tročlane obitelji Holik.

Od ukupno 14 obuhvaćenih optužnicom, samo su se trojica - Zdenko Magoč, Joakim Bučko i Darko Hudak - pojavila na izricanju presude. Po 15 godina dobili su Petar Lenđer i Jovo Cico, kojima je na teret stavljeno ubojstvo Julijane, Veronike i Mihajla Holika u šumi Jelaš.

Pripadnici tzv. štaba TO Mikluševci Jugoslav Mišljenović, Milan i Dušan Stanković, Mirko Ždinjak, Dragan Ćirić i Đuro Krošnjar, optuženi za protjerivanje i zlostavljanje, osuđeni su na po šest godina.

Na četiri i pol godine zatvora osuđeni su Zdenko Magoč i Janko Ljikar, a po četiri su dobili Zdravko Simić i Joakim Bučko, dok su optužbe oslobođeni Zlatan Nikolić i Darko Hudak. Za nedostupnima je raspisana tjeralica, dok će dvojica koji žive u Mikluševcima u zatvor tek nakon pravomoćnosti presude.

Optužnica za tzv. mikluševačku skupinu podignuta je u Osijeku prije 13 godina i prvotno je obuhvaćala ukupno 35 osoba koje su bile optužene za genocid. U međuvremenu je 11 optuženih umrlo, za 10 se odustalo od progona, a optužnica je mijenjana čak osam puta.

Ispitano je ukupno 86 svjedoka, neki i po četiri puta, a proces je na Županijskom sudu u Vukovaru, kao jedan od najvećih, trajao gotovo četiri godine, piše Jutarnji list.