USKOK U MINISTARSTVU PROSVJETE

Do skupog namještaja bez natječaja

Bionic
Reading

USKOK je počeo kopati po Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta da bi istražio zašto su državni tajnik za financije Stipe Mamić i troje niže rangiranih djelatnika bez natječaja kupili dva milijuna kuna vrijedan namještaj

Istraga USKOK-a traje još od prošloga tjedna, a provodi se na temelju anonimne prijave iz kolovoza, u kojoj se tvrdi da je Ministarstvo bez znanja tadašnjeg ministra Dragana Primorca uplatilo dva milijuna kuna tvrtki Zagreboprema preko tvrtke Mepling inženjering iz Splita. Zgrada u Sveticama, u koju se Ministarstvo s Trga burze preselilo prošloga ljeta, u vlasništvu je splitske tvrtke Svetice centar d.o.o., čiji je jedini vlasnik Jerko Bošnjak

Ugovor je potpisan na rok od pet godina. Tvrtka Mepling inženjering iz Splita, preko koje je, kako se tvrdi u prijavi, isplaćen novac za namještaj, tvrtka je kći Svetice centra.

Po kuloarima u Ministarstvu šuška se da su tajnik StipeMamić i Jerko Bošnjak iz Posušja, vlasnik tvrtke Svetice centar,rođaci. U Ministarstvu poriču te glasine, a tvrde i da namještaj za novuzgradu nisu kupovali, već su je opremili onim iz stare zgrade. 'U 2008. godini niti smo naručili niti platili ijedan komad namještaja za potrebe Ministarstva, osim namještaja za potrebe dislociranog prostora Ministarstva u Splitu u vrijednosti od oko 60.000 kuna. Na račun tvrtke Zagreboprema u 2008. isplaćeno je 84.302 kune za usluge demontaže, prijevoza i montaže namještaja za preseljenje Ministarstva na novu lokaciju', kazali su u Ministarstvu.

Milijunska renta

No problem ne stvara samo namještaj, nego i najam same zgrade. Za iznajmljivanje zgrade Ministarstvo godišnje plaća oko 10 milijuna kuna, oko 800 tisuća mjesečno. U Ministarstvu se brane da preseljenjem u novu zgradu nisu bili rastrošni te da je bilo nužno objediniti Ministarstvo i dvije agencije na jednoj adresi. Ranije su, kažu, koristili ukupno 9.000 tisuća četvornih metara prostora koji su plaćali od 20 do 36 eura po kvadratu. Sadašnja je cijena od 12 eura, smatraju, znatno povoljnija, a smanjeni su i troškovi hladnog pogona.

'Sve po zakonu'

'To apsolutno nema veze s istinom.' Tim je riječima bivši ministar obrazovanja Dragan Primorac komentirao glasine da je tajnik za financije u MZOS-u Stipe Mamić kod njega lobirao za preseljenje Ministarstva s Trga burze u novu zgradu na Donjim Sveticama. U Primorčevu izbornom stožeru odgovaraju da se u MZOS-u za vrijeme njegova mandata sve radilo po zakonu.