DRŽAVNO IZBORNO POVJERENSTVO

Do sada liste predalo 26 stranaka

13.11.2011 u 14:39

Bionic
Reading

U Državno izborno povjerenstvo (DIP) su od početka studenoga do danas u podne, odnosno 36 sati prije isteka roka za podnošenje kandidacijskih lista, ukupno pristigle 94 liste, od kojih je 90 stranačkih (58 samostalnih i 32 koalicijske) i četiri neovisne, a za 12. izbornu jedinicu, u kojoj zastupnike biraju nacionalne manjine, liste je podnijelo 29 kandidata

U DIP-u se doznaje da je do sada liste predalo 26 političkih stranaka.

Danas u 15 sati DIP-u bi kandidacijske liste trebao predati Blok umirovljenici zajedno predvođen Ljubom Jurčićem, a sutra, zadnji dan, očekuje se da će svoje liste, među ostalima, predati i HDZ, Kukuriku koalicija, HDSSB, HSLS i SDSS.

Pravo kandidiranja na predstojećim parlamentarnim izborima, koje je hrvatski predsjednik Ivo Josipović raspisao za 4. prosinca, ima 116 stranaka, koliko ih je 31. listopada, kada su izbori raspisani, bilo evidentirano u Registru političkih stranaka.

Naime, pravo predlaganja stranačkih lista za izbor zastupnika u parlament, prema Zakonu o izboru zastupnika u Hrvatski sabor, imaju sve političke stranke koje su registrirane na dan objave Odluke o raspisivanju izbora. Iako je u Registru evidentirano 116 stranaka, u pravilu na izbore izlazi manje stranaka nego ih je registrirano.

Prijedlozi kandidata za izbor zastupnika i njihovih zamjenika u Hrvatski sabor moraju biti predani do sutra, 14. studenoga do 24 sata.

Nakon što zaprimi kandidacijske liste, DIP u roku od 48 sati mora provjeriti valjanost svake liste te one prihvaćene objaviti u dnevnom tisku i na televiziji.

Objavom lista koje će se natjecati na izborima počinje izborna promidžba koja će trajati do 2. prosinca u 24 sata.
Jedna od posljednjih kandidacijskih lista koja je DIP-u podnesena do danas u podne je ona Socijalističke radničke partije (SRP) koja izlazi u svih deset izbornih jedinica.

Na novinarski upit kakva su mu očekivanja na parlamentarnim izborima 4. prosinca, predsjednik SRP-a Ivan Plješa je izjavio kako njegova stranka, s obzirom na aktualna događanja u društvu, ima pozitivna očekivanja.

‘Društveni tokovi su takvi da ideja socijalizma, solidarnosti ii humanizma sve više dolazi na scenu, jer ovo što se dogodilo u zadnjih 20 godina je čista destrukcija i ne zna koja je društvena struktura danas zadovoljna. Zato mi očekujemo da će ljudi prepoznati naš program’, kazao je Plješa.