UGODNIJE TEK ZA VIKEND

Do petka pakleno vruće i do +38

18.06.2012 u 13:25

Bionic
Reading

U cijeloj Hrvatskoj pretežno sunčano, vruće, a povremeno i sparno vrijeme moglo bi potrajati sve do petka kada će u kopnenim područjima malo osvježiti, upozoravaju prognostičari. Najveće vrućine na kopnu se očekuju u četvrtak, a uz obalu u petak kada bi ponegdje u Jadranskom zaleđu mogle dosegnuti i 38 stupnjeva Celzijevih

U utorak će u unutrašnjosti Hrvatske biti vedro i sunčano. Vjetar će biti slab. Jutarnje temperature kretat će se od 16 do 19°C, a najviše dnevne od 26 do 32 celzijevca.

Utorak Jadranu donosi pretežno vedro vrijeme. Popodne u Dalmatinskoj zagori i zaleđu Kvarnera lokalno može biti slabo izraženih grmljavinskih pljuskova. Noću će biti tiho ili uz slab burin, a danju će puhati slab do umjeren maestral. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju će se kretati od 16 do 19°C, a uz obalu i na otocima od 20 do 25°C. Najviše dnevne bit će od 29 do 35°C ponegdje u Zagori.

U srijedu će u unutrašnjosti biti pretežno vedro, sunčano i vruće tek mjestimično s manjom ili umjerenom naoblakom. Puhat će slab vjetar južnih smjerova. Jutarnje temperature kretat će se od 17 do 19°C, a najviše dnevne od 28 do 33°C.

Srijeda će i na Jadranu biti pretežno vedra. U Zagori je samo lokano moguć umjeren razvoj naoblake u popodnevnim satima. Noću će biti tiho ili uz slab burin, a danju će puhati slab do umjeren maestral. Jutarnje temperature bit će bez promjene - najviše dnevne kretat će se od 30 do 36°C ponegdje u dolini Neretve i Dalmatinskoj zagori.

I u četvrtak, prvi dan kalendarskog ljeta, na kopnu će biti vruće s temperaturama koje će ponegdje dosegnuti 35 ili 36°C. No krajem dana očekuje se val nestabilnosti te će u noći na petak biti lokalnih pljuskova s grmljavinom, a ponegdje i nevremena.

U četvrtak će na Jadranu prevladavati vedro vrijeme. Noću će biti tiho ili uz slab burin, a danju uz slab do umjeren maestral. Od jutra će biti natprosječno toplo pa ponegdje uz obalu i na otocima ni minimalne temperature zraka neće biti niže od 25°C. Najviše će se kretati od 30 do 36°C.

U petak će na kopnu zapuhati slab do umjeren sjeverac uz koji će najviše dnevne temperature pasti za tri do četiri stupnja.

Pravo ljeto nastavit će se na Jadranu i u pretežno vedar petak. Popodne bi ipak, uz lokalno jači razvoj naoblake, u Zagori moglo biti slabih pljuskova s grmljavinom. Noću će puhati slaba bura, a danju slab maestral. Bit će vruće i vrlo vruće s najvišim dnevnim temperaturama od 30 do čak 38°C ponegdje u Zagori.

Za vikend će na kopnu biti znatno ugodnije, osobito u nedjelju kada će povremeno biti pojačanih udara sjeverca. Temperature će se u subotu kretati do 26°C, a u nedjelju do 22°C, samo u Slavoniji nešto više. Lokalnih nestabilnosti bit će i u dane vikenda.

Na Jadranu će biti pretežno vedro i u dane vikenda. U subotu su samo popodne ponegdje u zaobalju moguće grmljavinske nestabilnosti. Vjetar će biti većinom slab, noću burin, a danju maestral. Zadržat će se vruće do vrlo vruće. U nedjelju će najviše dnevne temperature biti između 30 i 36°C, rekao je Rade Popadić potpredsjednik udruge Crometeo.

Zanimljivosti

Ovogodišnji je svibanj na svjetskoj razini bio drugi najtopliji u znanoj povijesti, a to znači u posljednje 133 godine. Kombinirana globalna temperatura kopna i oceana je bila za 0,66 stupnjeva viša od prosjeka za 20. stoljeće koji iznosi 14,8 stupnjeva Celzijevih. Dosad najtopliji svibanj bio je u 2010. godini. Po temperaturi svjetskih kopnenih površina ovogodišnji je svibanj bio najtopliji dosad s prosječnom temperaturom za +1,21 celzijevca iznad prosjeka za 20. stoljeće koji iznosi 11,1° C. Na sjevernoj je polutci svibanj bio najtopliji dosad s prosječnom temperaturom kopna i oceana za +0,85 stupnjeva većom od prosjeka.