CINIZAM I BEŠĆUTNOST ČINOVNIKA

'Do očevih dionica tek kad 'naumire' branitelja za 700 megabajta'

Bionic
Reading

Sinovi preminulog pukovnika HV-a Ivana Mavrlje u pokušaju ostvarenja prava na naslijeđene udjele u Fondu hrvatskih branitelja od referenta u Ministarstvu branitelja Vladimira Velaka dobili su ciničan i skandalozan odgovor. 'Rješenje nećemo provoditi dok se ne nakupi dovoljno umrlih branitelja. Tek kad vas naumire za 700 megabajta, koliko mi stane na jedan CD, šaljem ga u Erste fond'

Šokantnu priču o bešćutnosti državnih činovnika prema obitelji preminulog hrvatskog branitelja Ivana Mavrlje prenijela je Slobodna Dalmacija. Zvonimir i Pavlje Mavrlja, također hrvatski branitelji, naslijedili su od pokojnog oca dionice.

'Kad smo u veljači doznali za dionice, zamolili smo suca na dodatnoj ostavinskoj raspravi da to brzo odradi, nadajući se da se iznosom od prodaje dionica možemo pomoći u nezavidnoj financijskoj situaciji koja nas pritišće', prisjeća se Zvonimir Mavrlja.

Požalio se kako je u posebno teškom položaju njegov brat Pavle, jer je ostao ratni invalid u borbama na Velebitu pa im je sudac doista i izišao u susret. Dodatna ostavinska rasprava ubrzana je, no u Ministarstvu branitelja slijedi šok.

Umjesto podjele udjela po pravomoćnom sudskom rješenju, referent Vladimir Velak sinovima Ivana Mavrlje je grubo odgovorio kako 'rješenje neće provoditi dok se ne nakupi dovoljno umrlih branitelja'. Još je dodao da 'tek kad ih naumire za 700 megabajta, koliko stane na jedan CD' podatke šalje u fond.

'Velak je bio 'ljubazan', pa je dao i procjenu do kada bi moglo 'naumirati' dovoljno branitelja. Rekao je: 'Ako budete imali malo sreće, bit će to do Božića ili dogodine'', ogorčen je Mavrlja. Potom se obratio Velakovim nadređenima, no kad se stvari nisu pomaknule s mrtve točke, skandaloznu priču podijelio je s medijima.

Novinarima Slobodne Dalmacije referent Velak se nije javljao kako bi objasnio nečuvenu grubost prema onima kojima bi trebao biti na usluzi, ali je odgovorio tajnik kabineta ministra branitelja Bojan Glavašević

'Referenta Vladimira Velaka ocijenili smo negativnom ocjenom za rad u prošloj godini. Njegov je nastup bio potpuno neprimjeren. U ime Ministarstva branitelja ispričavam se gospodinu Mavrlji i svim braniteljima koji su doživjeli takvu neugodnost, jer Velaku to, na žalost, nije bio prvi put da tako istupa', odgovorio je Glavašević.

Priznaje kako je 'prije bila praksa da se iz Ministarstva branitelja dva puta godišnje šalju izvještaji Erste fondu hrvatskih branitelja', ali je i ukazao kako je ta praksa promijenjena. Obećao je i da će se sporni predmet naslijeđa udjela za braću Mavrlja riješiti tijekom mjeseca.

'Pokušavamo dogovoriti da se izvještaji šalju svaka dva mjeseca ako to u Erste fondu budu u stanju informatički obraditi ili, u najgoru ruku, kvartalno', najavio je Glavašević.