STIŽE HLADNA FRONTA

Do nedjelje sunčano, potom 10°C manje

27.03.2012 u 09:57

Bionic
Reading

Niz sunčanog i suhog vremena kakvo je posljednjih dana dominiralo Hrvatskom nastavit će se sve do subote. U noći sa subote na nedjelju naglo će se naoblačiti i zahladnjeti, temperature će mjestimično pasti i za 10-ak stupnjeva, a promjenjivo vrijeme nastavit će se i početkom sljedećeg tjedna, najavljuju prognostičari

U srijedu će u većini krajeva u unutrašnjosti biti pretežno sunčano. Vjetar će biti slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, a u Slavoniji sjeverozapadni. Temperatura zraka bit će u blagom porastu - jutarnja će se kretati od 1 do 6, a dnevna između 17 i 21°C.

Na Jadranu će tijekom srijede biti pretežno vedro. Noću će puhati slaba do umjerena bura, a danju slaba do umjerena bura i sjeverozapadnjak koji sredinom dana može biti pojačan. Jutarnje temperature bit će bez veće promjene, a najviše dnevne od 19 do 25°C.

U četvrtak će u kontinentalnim krajevima biti pretežno sunčano, povremeno s umjerenom naoblakom. Više oblaka očekuje se poslijepodne i navečer na istoku. Vjetar će biti povremeno umjeren, u Slavoniji i jak sjeverozapadni. Temperature zraka bit će bez veće promjene.

Na Jadranu će u četvrtak biti stabilno i pretežno vedro. U noći će puhati slaba do umjerena bura, a danju slab jugozapadnjak i zapadnjak. Minimalne temperature u zaobalju će se kretati od 3 do 8°C, a uz obalu i na otocima od 9 do 14°C. Najviše dnevne bit će od 18 do 24°C.

U petak će u kontinentalnim krajevima biti pretežno sunčano, mjestimice s više oblaka, osobito u Slavoniji. Na krajnjem istoku moguća je i pokoja kišna kap. Zapuhat će umjeren, u Slavoniji i pojačan sjeverozapadni vjetar. Bit će malo hladnije uz dnevnu temperaturu od 12 do 15°C.

Na Jadranu će u petak prevladavati sunčano vrijeme uz temperaturu oko 20°C.

U subotu će u unutrašnjosti biti djelomično sunčano uz više oblaka krajem dana na sjeverozapadu. Zapuhat će umjeren jugozapadni vjetar. Ponovno će zatopliti uz temperaturu oko 20°C.

Na Jadranu će u subotu biti pretežno sunčano uz porast naoblake na sjevernom dijelu. Zapuhat će slabo do umjereno jugo, a temperatura će ostati oko 20°C.


U noći sa subote na nedjelju u Hrvatsku će se spustiti hladna fronta. U nedjelju će posvuda biti oblačnije i hladnije. Kiše bi prije svega moglo biti u unutrašnjosti, a lokalni pljuskovi mogući su i na Jadranu. Zapuhat će umjeren i jak sjeveroistočnjak, na Jadranu jaka bura. Temperatura zraka osjetno će se sniziti, osobito u kopnenom području.

Početkom tjedna nastavit će se promjenjivo vrijeme sa sunčanim razdobljima. Bit će ponovno malo toplije, ali ne i posve stabilno, pa su mjestimice mogući lokalni proljetni pljuskovi, rekao je Kristijan Božarov, predsjednik udruge Crometeo

Zanimljivosti

Od jučer na meteorološkoj postaji Zavižan više nema snježnog pokrivača. To ipak najvjerojatnije neće značiti da je snježna sezona na Zavižanu gotova. Zasad bilježimo 111 dana sa snježnim pokrivačem i maksimalnu visinu od 120 cm. Čak i ako u ovih nekoliko dana do kraja ožujka ne bude snježnih oborina na Zavižanu, malo je vjerojatno da će travanj, a i svibanj, proći bez snijega. Naime, srednji broj dana sa snježnim pokrivačem u travnju je 26. Još se nikad u povijesti mjerenja nije dogodilo da neki ožujski dan bude i zadnji dan sa snježnim pokrivačem u sezoni. Najraniji datum s posljednjim snježnim pokrivačem u sezoni bio je 23. travnja 1993. godine.

U većem dijelu SAD-a i Kanade prošla je dva tjedna vladao nezapamćeni toplinski udar za ovo doba godine. Od početka mjerenja temperatura, tj. od kraja devetnaestog stoljeća nikad u proljeće nije zabilježeno tako mnogo temperaturnih rekorda na tako velikom području.

Srijeda je u mnogim kanadskim gradovima bila najtopliji ožujski dan u znanoj povijesti, a neke su temperature bile veće i od rekordnih temperatura za travanj.

Za detaljnije informacije o prognozi kliknite na ovaj link.