zdravlje.net

Do liječnika klikom miša: Provjerili smo gdje je zapeo pompozno najavljivani projekt HZZO-a

27.12.2018 u 20:38

Bionic
Reading

Više od dvije godine nakon što je, 20. rujna 2016. godine, HZZO pokrenuo Mobilni portal za pacijente (MPZP) taj je projekt još u pilot fazi. A trebao je putem nekoliko klikova na mobitelu ili računalu olakšati komunikaciju pacijenata s liječnicima primarne zaštite. Provjerili smo gdje je zapeo projekt kojemu se može pristupiti preko sučelja na adresi zdravlje.net

Na upit u kojoj je fazi razvoj projekta i koliko pacijenata koristi Mobilni portal za pacijente (MPZP) nakon što je postupno lansiran od rujna 2016. godine, iz HZZO-a su nam odgovorili da je MPZP još u pilot fazi korištenja (Probni mobilni portal za pacijenta) te da uslugu trenutno koristi oko 20.000 pacijenata i aktivno oko 600 ordinacija primarne zdravstvene zaštite na području Hrvatske.

Da biste uopće mogli koristiti ovu uslugu, potrebno je da vaš izabrani liječnik primarne zdravstvene zaštite sudjeluje u pilot programu. Ako je i vaš liječnik je dio pilot programa, možete s njime sklopiti ugovor o korištenju aplikacije da biste dobili lozinku za pristup s uputama za korištenje.

S obzirom na to da je još u tijeku pilot faza, usluga je dostupna samo pilot-korisnicima, u oko 950 ordinacija opće-obiteljske medicine, odnosno oko 1300 ordinacija ukupno na razini primarne zdravstvene zaštite.

Osnovna ideja projekta je da se pacijentima olakša često zamorna i zapetljana procedura koja često oduzima mnogo vremena, a posebno kroničnim bolesnicima koji neprestano moraju vaditi nove uputnice, naručivati se na dodatne pretrage ili trčati po nalaze.

Na portalu zdravlje.net tako pacijent može vidjeti i naručiti terapiju koju mu omogući njegov izabrani obiteljski liječnik ili pedijatar. Ako liječnik obiteljske medicine ili pedijatar omogući terapiju po preporuci bolničkog specijalista, pacijent će imati pravo naručiti i taj lijek, kazali su nam u HZZO-u. Na ograničenom broju ordinacija i pacijenta u pilot fazi postoji i mogućnost kojom izabrani liječnik obiteljske medicine omogućuje svom pacijentu pregledavanje nalaza na MPZP.

  • +2
Ilustrativna galerija Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Na upit da nam pojasne u kojoj mjeri su unutar portala zdravlje.net podaci umreženi između liječnika opće prakse i bolnica gdje pacijenti obavljaju pretrage ili kontrole iz HZZO-a su nam odgovorili da su liječnici obiteljske medicine i bolnički i izvanbolnički specijalisti povezani preko sustava CEZIH standardiziranim procedurama. 'Liječnici primarne zdravstvene zaštite šalju e-uputnice, a primaju e-nalaze i e-otpusna pisma izravno u programska rješenja u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite', naveli su.

Dakle, pacijenti mogu vidjeti i nalaze laboratorijskih pretraga krvi ako ga iz bolnice liječniku primarne zaštite proslijede. Mobilni portal također možete upotrijebiti za naručivanje lijekova, komunikaciju s liječnicom, naručivanje za pregled...

Preko aplikacije je moguće dobiti recepte za lijekove, ali isključivo za kroničnu terapiju koju je prije prvog izdavanja pripremio izabrani liječnik.