KREĆE MEGAPROCES

Do kraja tjedna prva od pet optužnica protiv Sanadera?

22.08.2011 u 12:22

Bionic
Reading

Do kraja tjedna trebala bi stići prva od pet optužnica protiv bivšeg premijera Ive Sanadera. On je do sada dao iskaze iznosivši svoju obranu u slučajevima Fimi medije i Hypo banke, a kojim će slučajem proces protiv bivšeg premijera biti otvoren, još nije poznato

Narušeno zdravstveno stanje i odlasci iz pritvora na specijalističke preglede nisu omeli procese protiv Sanadera. 'Sanader je dobro, aktivno sudjeluje u postupku, u argumentiranoj raspravi davao je suvisle odgovore koji mu idu u prilog', rekao je sudac Devčić.

Produljenje pritvora pokazalo je da sud smatra da bi Sanader mogao pobjeći ili se čak zaigrati s pojedinim svjedocima te na razne načine ishoditi korist za sebe. Pritvor je, barem u ovom slučaju, jasan signal da će optužnica uskoro na svjetlo dana, pa će eventualni zahtjevi za obranu sa slobode biti rješavani u sudskom vijeću i tijekom postupka, a ne od suca pojedinca dok samo suđenje još nije ni počelo.

Iskaze Barišića i Jurak nadopunili iskazima policajaca

Sanaderova obrana napokon je prije nepunih mjesec dana dobila uvid u spise u slučaju Fimi medije te su od tada u tijeku analiziranja iskaza skoro 300 ispitanih svjedoka i intenzivne pripreme za obranu. Obrana će imati vrlo težak posao - neće morati samo opovrgavati iskaze Nevenke Jurak i Mladena Barišića u aferi Fimi media. USKOK je, naime, osigurao niz dokaza kojima se nadopunjavaju njihovi iskazi. Tako su, između ostaloga, u istrazi protiv Sanadera progovorili i pripadnici njegova policijskog osiguranja, ljudi koji su zbog naravi svojeg posla bili upućeni u brojne tajne osobe koju su čuvale. Upravo iz njihovih iskaza USKOK je rekonstruirao i priču o mijenjanju putanje Vladina zrakoplova koji je 'skoknuo' iz Zagreba u London kako bi se tamo u ljetnu školu glume prebacila Sanaderova kći, a zatim planirano produžio na Maltu gdje je Sanader boravio.

'Tražio je da promijenimo hotel jer su se u rezerviranome hotelu slučajno zatekli hrvatski novinari', ispričao je USKOK-u jedan policajac. USKOK je također doznao i za druge privatne upotrebe Vladina zrakoplova, poput letova u Beč kako bi se kod tamošnjega krojača isprobavao frak za Opernball.

Policajac iz Sanaderove pratnje istražiteljima je ispričao da je policijskim kombijem po Sanaderovom nalogu prevozio umjetničke slike iz galerija u Sanaderov stanu Kozarčevoj u Zagrebu i u Splitu, piše Vjesnik

Pripadnici osiguranja svjedočili su i o Sanaderovim kontaktima, pogotovo s njemu osobito bliskim osobama, Mladenom Barišićem i Robertom Ježićem, koje su uvijek ostavljali nasamo da razgovaraju. Također, svaki četvrtak u 17 sati u središnjicu HDZ-a dolazila bi i braća Žužul iz Skladgradnje koji bi nasamo razgovarala s premijerom, pa su tjelohranitelji taj posjet već međusobno nazivali '45 minuta za Žužule'.