SUSRET INO-MINISTARA

Do kraja siječnja moguć hrvatsko-slovenski sastanak

16.01.2009 u 15:43

Bionic
Reading

Sastanak ministara vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije Gordana Jandrokovića i Samuela Žbogara, uz nazočnost predstavnika češkog predsjedništva Europske unije, čija bi tema bila slovenska blokada hrvatskih pristupnih pregovora s EU, mogao bi se održati do kraja siječnja, kazao je u petak u Zagrebu hrvatski diplomatski izvor

Češko predsjedništvo radi na organizaciji takvog sastanka, a Hrvatska se slaže s takvim pristupom, kazao je izvor, dodajući da bi se susret mogao realizirati u sljedećih deset do petnaest dana.

Hrvatska je s punim pravom, s obzirom na ranija iskustva, zatražila nazočnost treće strane, kazao je izvor, kako se nakon susreta ne bi pojavljivale kontradiktorne izjave o njegovim temama ili rezultatima.

Što se tiče nekih izjava o tome da slovensku blokadu podržavaju neke članice EU, izvor je kazao kako se to teško može reći bilo za Veliku Britaniju, Nizozemsku ili Belgiju, čija su se imena pojavljivala.

Na pitanje radi li Hrvatska na alternativnom scenariju, u slučaju da se ne uspije riješiti problem slovenske blokade, izvor je kazao da je čvrsto uvjeren da će se taj problem riješiti.

Dodaje da je Hrvatska prepoznata kao zemlja koja 'ne drži figu u džepu' jer je pokazala na više primjera svoju vjerodostojnost i stoga europski partneri podupiru izjavu Zagreba da 'ni jedan dokument u pristupnom procesu ne prejudicira granicu'.

Slovenija je na posljednjoj pristupnoj konferenciji u prosincu prošle godine blokirala otvaranje 9 i zatvaranje dvaju poglavlja.

Hrvatska se nada do kraja ove godine otvoriti i zatvoriti sva poglavlja pristupnih pregovora, a prva prilika, pod uvjetom da se postigne dogovor sa Slovenijom, bit će Međuvladina konferencija u ožujku.