MINISTAR ŠIMONOVIĆ TVRDI

Do kraja godine agencija za nezakonito stečenu imovinu

11.03.2009 u 14:22

Bionic
Reading

Ministar pravosuđa Ivan Šimonović najavio je danas da bi krajem ove ili početkom iduće godine trebala biti ustrojena agencija koja bi upravljala imovinom oduzetom u kaznenim postupcima, ali i istaknuo da to što agencije još nema ne znači da se imovina do sada nije mogla i neće oduzimati

Šimonović je u saborskom aktualnom prijepodnevu kazao kako Zakon o USKOK-u dopušta privremeno zamrzavanje ili oduzimanje imovine za koju je sudski utvrđeno da je pribavljena nezakonito.

'Tom se imovinom do sada nekako raspolagalo, ali nam treba bolje i organiziranije upravljanje', rekao je ministar, izvijestivši da je u zadatak radne skupine koja priprema novi Kazneni zakon ušlo i to da paralelno radi na ustroju agencije.

HDZ-ovca Ivu Grbića zanimalo je kako napreduju novoutemeljeni uskočki odjeli na četiri županijska suda, a Šimonović mu je odgovorio kako sve ide kako je zacrtano, uvjeren da će uskočki sudovi pridonijeti brzini, odlučnosti i stručnosti sudovanja u predmetima korupcije i organiziranog kriminala.

Što se brzine tiče, napomenuo je da istražni sudac ima obvezu u roku sedam dana zakazati prvo ročište, a po pravomoćnosti optužnice sudac, odnosno predsjednik sudskog vijeća, u istom roku treba zakazai glavnu raspravu.

O odlučnosti uskočkih sudaca, dodao je, svjedoči njihova spremnost da pristanu na najradikalnije sigurnosne provjere, a o njihovoj stručnosti to što su odabrani oni najbolji koji će još proći specijalnu izobrazbu za postupke vezane uz korupciju i organizirani kriminal.

Ministar zdravstva Darko Milinović najavio je da bi do kraja godine trebao biti gotov Vladin prijedlog zakona koji bi regulirao medicinski potpomognutu oplodnju, istaknuvši kako je taj zakon 'vrlo osjetljiv', da Vlada po tom pitanju brine o stavu Crkve, ali i o tome da se oko zakon, bude li to moguće, postigne što širi konsenzus.

SDP-ovac Mirando Mrsić prozvao je Vladu da više brine o stavu crkve, nego o tome da pomogne parovima koji ne mogu imati djecu, uvjeren da je, da je saborska većina prihvatila SDP-ov zakonski prijedlog, medicinski potpomognutom oplodnjom moglo biti začeto više od 500 djece.