PRAVO NA INFORMACIJE

Do državnih informacija uz pomoć povjerenika

31.05.2010 u 07:00

Bionic
Reading

Prema prijedlogu radne skupine koja radi na izmjenama Zakona o pravu na pristup informacijama, uskoro bismo mogli dobiti novu, vrlo važnu dužnosničku funkciju - povjerenika za informacije. To bi državu dosta koštalo, ali kažu - to bi spriječilo korupciju, a ona košta još i više

Izmjena Zakona o pravu na pristup informacijama jedna je i od antikorupcijskih mjera, a Zakon donesen 2003. - složili su se svi - treba izmjene.

Prijedlog Zakona izradila je radna skupina sastavljena od predstavnika civilnih udruga GONG-a i Transparency International Hrvatska, Hrvatske udruge poslodavaca, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva uprave. Zanimljivo je da su svi predstavnici koji su sudjelovali u izradi zakona žene.

'Dosadašnji Zakon bio je iskorak u prihvaćanju činjenice da javne informacije moraju biti dostupne javnosti', rekao je državni tajnik Ministarstva uprave Edmond Miletić, i dodao da su se u njegovoj primjeni pokazali nedostaci koje je trebalo otkloniti.

Izmjenama i dopunama Zakona predviđa se uvođenje povjerenika za informacije kojem bi se trebale podnositi žalbe na odluke o nedavanju informacijama, pojasnila je Bojana Kovačić iz Ministarstva uprave.

Povjerenik bi bio državni dužnosnik kako i glavni državni odvjetnik i njega bi imenovao Hrvatski sabor. Kovačić je rekla kako bi povjerenik trebao biti osoba s profesionalnim ugledom i iskustvom na području zaštite ljudskih prava, ne bi smjela dolaziti iz redova nijedne političke stranke te bi morala redovito podnositi izvješća javnosti o aktivnostima svoga stručnog osoblja.

Izmjene predviđaju i uvođenje instituta testa javnog interesa i proporcionalnosti u slučaju da odluke da se neke informacije trebaju uskratiti javnosti te uvođenje jedinstvenih kriterija za naplatu troškova tijela javne vlasti.

Prema prijedlogu ovog zakona, koji će na Vladi i u Saboru proći još rasprava, predviđa kazne za odgovorne koji pravovremeno i u zakonskom roku ne dostave izvješće o provedbi Zakona.

'Izvješća dosad nisu bila pravovremeno dostavljana te su često bila nepotpuna, pa se nije mogla dobiti prava slika s terena', rekla je Kovačić dodajući kako je sada propisan sadržaj koji moraju sadržavati izvješća tijela javne vlasti.

Ovlaštenici na pravo pristupu informacijama trebali bi biti oslobođeni plaćanja upravne pristojbe čime bi im vrata bila još 'otvorenija', rekla je Kovačić.

GONG-ova članica radne skupine Suzana Jašić je rekla da im je cilj da predložene izmjene rezultiraju boljom implementacijom zakona, a predsjednik HND-a Zdenko Duka u prijedlogu izmjena tog zakona posebno pozdravlja uvođenje povjerenika za informacije. Prijedlog je pohvalio i Zorislav Antun Petrović iz Transparency Internationala te najavio da će ga posebno pratiti i voditi računa da ga politika ne izmijeni u postupku.