JESEN TEK STIŽE

Do četvrtka sve toplije, potom hladno i kiša

17.10.2011 u 12:38

Bionic
Reading

Temperature će u cijeloj Hrvatskoj u utorak i srijedu postupno rasti. Nestat će i jutarnjih mrazova, međutim od četvrtka nam stižu oblaci, kiša i novo zahlađenje, najavljuju prognostičari

Tijekom utorka će se u unutrašnjosti Hrvatske nastaviti suho i većinom sunčano vrijeme. Ujutro će mjestimice biti mraza i magle koja ponegdje može i dulje potrajati. Danju će biti malo toplije, no uz dugotrajnu maglu, ipak će ostati prohladno.

Na Jadranu će u utorak također biti pretežno vedro. Danju će zapuhati slabo jugo koje će navečer početi jačati. Temperature zraka bit će u laganom porastu, a najviše dnevne kretat će se većinom od 17 do 22°C.

U srijedu će se nastaviti daljnji porast temperatura. Veći dio dana još će u cijeloj zemlji prevladavati sunčano vrijeme uz zapadni vjetar i jugo. Naoblačenje se očekuje prvo na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru gdje bi poslijepodne i navečer moglo pasti i malo kiše. Tijekom večeri porast naoblake stići će i u sjeverozapadne krajeve. Jutarnja temperatura kretat će se u unutrašnjosti od 0 do 5°C, ponegdje na istoku uz kratkotrajnu maglu, ali većinom bez mraza. Na Jadranu će u srijedu jutarnje temperature većinom biti između 9 i 14°C. Najviše dnevne kretat će se od 15 do 20°C.

U četvrtak će se promjena vremena s oblacima i kišom proširiti na cijelu Hrvatsku, najkasnije na istok i jug gdje će i oborina biti nešto manje. Osvježit će, pa će najviša dnevna temperatura u zapadnim krajevima i na sjevernom Jadranu osjetno pasti, dok će u Slavoniji i Dalmaciji još ostati relativno toplo. U zapadnim krajevima najviše temperature kretat će se od 7 do 13°C, na sjevernom Jadranu do 15°C, a u Dalmaciji i Slavoniji bit će za koji stupanj toplije.

Petak će većem dijelu zemlje donijeti oblake i povremenu kišu, a hladnije vrijeme zahvatit će i istok i jug. U najvišem gorju moguć je i snijeg. Zapuhat će sjeverni vjetar, a na Jadranu bura.

Prve naznake za vikend pokazuju nestabilno vrijeme uz mnoštvo oblaka, ponegdje još s kišom u manjim količinama. Temperatura zraka bit će prava jesenska, najvio je predsjednik udruge Crometeo Kristijan Božarov.

Zanimljivosti

17. listopada u Zagrebu označava svršetak tople polovice godine.

17. listopada 2010. u Konavlima je palo 170 mm oborina u samo nekoliko sati. Kiša je izazvala poplave.

20. listopada 2008. u Costa Rici je zabilježena rekordno kišna godina.

Po podacima koje je objavio je američki Nacionalni centar za klimatske podatke (NCDC) koji djeluje u sklopu Nacionalne uprave za oceane i atmosferu (NOAA) ovogodišnji je rujan na globalnoj razini (po temperaturi kopna i oceana) bio osmi najtopliji otkada se vode podaci (1880. godina).

Prvih devet mjeseci 2011. godine (razdoblje siječanj - rujan) je jedanaesto najtoplije takvo razdoblje na globalnoj razini gledajući kombiniranu temperaturu kopna i oceana. Na Arktiku je zabilježen rekordno nizak volumen zaleđene površine.