PODACI DIP-A:

Do 16 sati glasovalo 33,79 posto birača

22.01.2012 u 17:18

Bionic
Reading

Na referendum o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji do 16 sati odazvalo se 33,79 posto birača ili nešto više od 1,3 milijuna hrvatskih građana s pravom glasa, doznaje se poslijepodne u Državnom izbornom povjerenstvu (DIP)

Kao i ranije tijekom dana, najveći odziv i dalje je na području grada Zagreba (40,05 posto), a najmanji u Vukovarsko-srijemskoj županiji gdje je na referendum do 16 sati izašlo 25,53 posto birača.

Podaci o odazivu birača na referendum osjetno su manji od odziva na nedavne parlamentarne izbore na kojima je do 16 sati glasovalo 46,6 posto birača.

Do 20 sati, odnosno sat nakon zatvaranja biračkih mjesta, DIP bi trebao obraditi 30 posto glasačkih lističa, dok bi do 22 sata, kada će predsjednik DIP-a Branko Hrvatin objaviti prve rezultate referenduma, trebalo biti obrađeno oko 98 posto.

U DIP-u ističu da na mjestima održavanja referenduma nisu zabilježeni ozbiljniji izgredi, izuzev nekoliko grafita s porukama protiv Europske unije.

Po podacima Ministarstva unutarnjih poslova, koji su poslijepodne zaprimljeni u DIP-u grafiti protiv pristupanja Hrvatske EU-u zapažani su na biračkim mjestima u Samoboru i Sinju. Jedan je stanovnik Sv. Jurja kod Senja, pak, želio zadržati glasački listić za uspomenu, no do dolaska policije ipak ga je ubacio u glasačku kutiju pa nije bilo elemenata za prijavu zbog narušavanja javnog reda i miram, doznaje se u DIP-u.

Manje nepravilnosti su zabilježene u Splitu i Stobreču, gdje su na nekoliko biračkih mjesta ispisani grafiti poput 'Ne u EU', 'Ne srljajte kao guske u magli', 'Ne ropstvu, ne okovima, ne EU', 'Stidite se onih koji su dali život za vas, zaokružite protiv' te tri grafita 'NDH'.

U Kaštel Novom nepoznati autor grafita napisao je 'Izdali ste generala za EU Euroslaviju', u Solinu 'NE EU YU', a u Sinju 'Pozdrav iz Haaga, vaši zarobljeni generali Gotovina, Markač, Tuta, Kordić i ostali' te prekriženo 'EU'.

Državno izborno povjerenstvo o odazivu