RATNI ZLOČIN U DALJU

Djevojku brutalno silovali pred roditeljima, sestrama i bratom

07.05.2013 u 16:09

Bionic
Reading

Na osječkom Županijskom sudu danas je počelo suđenje Ljubinku Radoševiću i Vojislavu Grčiću, optuženima za ratni zločin protiv civilnog hrvatskog stanovništva u Dalju u kolovozu 1991. godine

Optužnica ih tereti da su, tijekom oružane pobune dijela lokalnog srpskog stanovništva protiv ustavnopravnog poretka RH, kao pripadnici paravojne Teritorijalne obrane Dalja fizički i psihički zlostavljali članove jedne obitelji zbog njihove hrvatske nacionalnosti, pri čemu je silovana 20-godišnjakinja.

Odlukom sudskog vijeća suđenje je zatvoreno za javnost, a neslužbeno se doznaje kako su se okrivljenici izjasnili da se ne smatraju krivima za ovo kazneno djelo. Iskaz je dala i spomenuta oštećenica koja je u bitnim činjenicama ponovila ranije iskaze iz istrage, te sudska vještakinja psihologinja koja je potvrdila da je oštećenica sposobna vjerodostojno iskazivati.

Očekuje se da bi tijekom suđenja trebalo biti ispitano desetak svjedoka, a glavna rasprava nastavlja se 22. svibnja izvođenjem dokaznih prijedloga optužbe. Predsjednica udruge 'Žene u domovinskom ratu' Marija Slišković je nakon ročišta izjavila novinarima kako će zatražiti hitan sastanak u Ministarstvu pravosuđa. Upozorava, naime, da nije potpuno ispoštovan zahtjev za tajnim svjedočenjem žrtve video vezom, budući da je oštećenica na početku rasprave morala ući u sudnicu, kako bi se utvrdilo da je nazočna.


'Čemu tajno svjedočenje ako ona mora ući u prostoriju i suočiti se s optuženima za zločin te potvrditi da je ona osoba o kojoj se radi', zapitala je Slišković, kazavši kako je riječ o vrlo teškom slučaju te da stoga traži da žrtve imaju potpunu zaštitu. Predsjednik Sudskog vijeća Zvonko Vekić pojasnio je nakon glavne rasprave kako se na početku ročišta mora utvrditi identitet oštećenice, koja je potom dala iskaz video vezom u drugoj prostoriji.

Obojicu okrivljenika se tereti da su, neutvrđenog dana u kolovoza 1991. godine, došli u kuću ove obitelji s još nekoliko pripadnika TO koji su s uperenim puškama prema svim članovima obitelji, po zapovijedi prvookrivljenog Radoševića, svezali ruke i stavili nož pod vrat tada 36-godišnjem ocu. Natjerali su ga da zajedno s tada 38-godišnjom suprugom, 13-godišnjom kćerkom te 10-godišnjim sinom gledaju kako sada jedna pokojna osoba i drugookrivljenik Grčić te potom još jedan nepoznati pripadnik TO siluju njihovu kćer koja je tada imala 20 godina.

Prvookrivljenog Radoševića se tereti da je 1. kolovoza 1991. s nekoliko pripadnika TO razvalio ulazna vrata i nasilno ušao u kuću gdje je pred ostalim članovima obitelji udarao šakama i nogama po glavi i tijelu 36-godišnjeg oca, a zatim mu u vrat zabio injekciju s nepoznatim sadržajem. Tako omamljenog odveli su ga na nepoznato mjesto, dok su ostale članove obitelji zatvorili u drugu kuću.

Drugookrivljenika Grčića se tereti da je 1. kolovoza 1991. nasilno s jednom sada pokojnom osobom i još jednim nepoznatim pripadnikom TO odveo tada 20-godišnju kćer u blizinu željezničke stanice gdje su je silovali.