RAZBIJEN BALKANSKI LANAC

Djevojke iz Zagreba i Čakovca tjerali na prostituciju u Lloret de Maru

13.03.2012 u 16:00

Bionic
Reading

Hrvatska je policija u suradnji sa španjolskim kolegama razotkrila kriminalnu skupinu koja je prošle godine najmanje tri djevojke iz Hrvatske prevarom natjerala na prostituciju u poznatom španjolskom ljetovalištu Lloret de Maru

Policijska akcija kodnog imena Catalunya započela je u srpnju 2011. policijskim izvidima zbog sumnje u organizirani kriminal i prostituciju. U studenom su se u Španjolskoj i na području Međimurja i Zagreba provele dokazne radnje nad članovima organizirane kriminalne skupine čiji su članovi hrvatski, srpski, bugarski i rumunjski državljani. 'Detektirane su osobe koje su vrbovale djevojke s područja Čakovca i Zagreba, nudeći im posao u ugostiteljstvu u Španjolskoj', pojasnio je na današnjoj konferenciji za medije Goran Krznarić, načelnik odjela organiziranog kriminaliteta MUP-a, te Katrin Gluić, službenica istog ureda.

Iako policija ne otkriva detalje, ono malo podataka koji su pruženi novinarima pokazuju kroz koji su pakao djevojke prošle. Usluge su pružale u poznatom ljetovalištu Lloret de Maru, a stajale bi na ulici dok ih 'klijent' ne bi 'pokupio' automobilom te  za pruženu uslugu platio od 20 do stotinu eura. Djevojke su 70 posto iznosa morale davati makroima koji bi samo od jedne utržili nekoliko stotina eura na dan. Djevojke su kontrolirali, pratili i sustavno ih nadzirali. Ako bi odbile prostituiranje, bile su izložene svakodnevnom psihičkom i fizičkom nasilju.

Policiji su poznate tri djevojke koje su hrvatske državljanke, a osim njih, na prostituciju su bile prisiljene djevojke iz Ukrajine, Moldavije, Bugarske i Srbije. Policija je otkrila i rute. Djevojke bi redovnim avionskim linijama prebacivali iz Zagreba preko Praga do Barcelone ili izravnim letom Zagreb-Barcelona. Nekad su koristili i automobilski prijevoz. Na povratku bi, da što bolje zametu trag, letjeli iz Madrida u Budimpeštu te potom raznim prijevoznim sredstvima do Zagreba.

Policija moli sve žrtve da se jave

Ta kriminalna skupina navodno nije povezana sa Zemunskim klanom čiji su pripadnici nedavno uhićeni u Španjolskoj. Trima djevojkama bit će pružena profesionalna pomoć te su sada na sigurnom, kažu u policiji. Je li to konačan broj, nisu mogli potvrditi te pozivaju sve one koji imaju ikakva saznanja o tom slučaju da se jave na broj 192 ili na besplatan SOS telefon protiv trgovanja ljudima 0800 77 99.

Dio pripadnika te skupine uhićen je u prosincu u Španjolskoj dok su se u Hrvatskoj uhićenja odvijala, kako kažu u policiji, početkom ovog tjedna. Uhićeno je ukupno šest hrvatskih državljana i jedna hrvatska državljanka. Protiv četiri osobe su podignute kaznene prijave zbog međunarodne prostitucije, četiri za zloporabu droge (krijumčarenje pola kilograma heroina iz Barcelone u Međimurje), a podignute su i dvije kaznene prijave za zloporabu položaja i ovlasti.

Policija je, naime, istražujući taj slučaj otkrila i službenika prometne policije PU međimurske i upravnog referenta koji su jednom od okrivljenika, nevezano za ovo kazneno djelo, odavali tajne podatke iz MUP-ovog sustava.