VELIKA BRITANIJA

Djevojčice ravnopravne u nasljeđivanju krune

28.10.2011 u 15:56

Bionic
Reading

Sinovi i kćeri budućih britanskih monarha imat će jednaka prava na prijestolje jer su zemlje Commonwealtha u petak promijenile nasljedne zakone britanske krune, javljaju BBC i agencije

Na summitu u Perthu u Australiji čelnici 16 zemalja Commonwealtha, kojima je britanska kraljica titularna šefica države, jednoglasno su odobrili promjene koje znače da će prvorođena kći vojvode i vojvotkinje od Cambridgea u nasljeđivanju britanske krune imati prednost u odnosu na svoju mlađu braću.

Ukinuta je i zabrana ženidbe monarha za osobu koja pripada Rimokatoličkoj crkvi.

Po dosadašnjim zakonima nasljeđivanja, starijima od tristo godina, nasljednik krune prvorođeni je monarhov sin. Samo ako sina nema, kao što je bio slučaj u obitelji oca današnje kraljice Georgea VI., kruna ide najstarijoj kćeri.

Britanski premijer David Cameron objavio je te promjene zakona i rekao kako će se one primjenjivati na potomke današnjega princa od Walesa, Charlesa. Njegov prvorođeni sin William, vojvoda od Cambridgea, koji je drugi u nasljednome redu za britansku krunu, ove se godine vjenčao za Kate Middleton. Da promjene zakona nisu donesene, njihov prvi sin postao bi kralj čak i da ima stariju sestru.

'Pojednostavljeno, da vojvoda i vojvotkinja od Cambridgea dobiju kćer, ta bi djevojčica jednoga dana postala naša kraljica', rekao je Cameron.

'Ideja da mlađi sin postaje monarh, a ne starija kći, samo zato što je on muško, ili da se budući monarh smije oženiti osobom bilo koje vjere osim katoličke, taj način razmišljanja nije u skladu s modernim zemljama kakve smo mi danas', rekao je Cameron.

Australska premijerka Julia Gillard rekla je da je ovo izuzetan trenutak: 'Veoma mi je drago. Naravno da je prva australska premijerka radosna zbog promjene koja donosi ravnopravnost ženama na jednom sasvim novom području'.

Cameron je o ukidanju zabrane monarhova braka s rimokatolikom rekao: 'Da se razumijemo, monarh mora biti u Anglikanskoj crkvi jer je on ili ona poglavar te crkve. Ali jednostavno je pogrešno zanijekati mu pravo da se vjenča katolikinjom ili katolikom ako to želi. Napokon, već imaju slobodu vjenčati se s osobom bilo koje druge vjere'.

Katolički nadbiskup Westminstera Vincent Nichols pozdravio je u petak odluku Commonwealtha o ukidanju zabrane monarhova braka s osobom koja pripada rimokatoličkoj crkvi, i rekao da je riječ o 'kraju diskriminacije'.

'Pozdravljam odluku vlade Njezina Veličanstva da se nasljednici krune smiju vjenčati i katolicima', rekao je predsjednik Biskupske konferencije Engleske i Walesa.

'To će eliminirati nepravednu diskriminaciju katolika', kaže se u njegovu priopćenju.

Dosadašnjim je pravilima korijen u turbuletnome razdoblju engleske povijesti kad je Henrik VIII. sredinom 16. stoljeća raskinuo veze s Rimom. U to su vrijeme katolici smatrani prijetnjom državi, a zakon je donesen kako bi se osigurala 'protestantska monarhija'.

Kraljica Elizabeta II. sljedeće će godine proslaviti dijamantni jubilej, 60. godina na tronu, i već ima 'dva kralja na čekanju', svoga sina Charlesa i njegova najstarijeg sina Williama.

U svom govoru na otvaranju summita kraljica nije izravno spominjala zakon o nasljednom redu, ali je poručila da žene moraju imati veću ulogu u društvu, što je, po BBC-ju, znak da se slaže s ovom promjenom.