TARGEDIJA KOD SINJA

Djevojčica umrla od meningokokne sepse

20.02.2009 u 22:54

Bionic
Reading

Troipolgodišnja djevojčica u petak nešto prije šest sati ujutro preminula je u obiteljskoj kući u Glavicama kod Sinja. Sumnja se kako je uzrok smrti meningokokna sepsa

Roditelji djevojčice pozvali su Hitnu pomoć sinjskog Doma zdravlja i kada su liječnici stigli oko 5.50 sati, unatoč pokušajima reanimacije, nisu uspjeli spasiti djevojčicu. Tijelo je prevezeno u Klinički zavod za patologiju KBC-a Split na obdukciju. Prema prvim rezultatima obdukcije nije utvrđen definitivan uzrok smrti djevojčice, ali sumnja se na meningokoknu sepsu.

'Što da vam kažem. Ona je bila zdravo dijete i do sada nije bilo problema. Prije nekoliko dana dobila je prehladu. Jučer ujutro su je roditelji vodili liječniku zbog prehlade na redovitu kontrolu. U bolnici je pregledana, ali osim simptoma te prehlade nije uočeno ništa drugo. Liječnici su prepisali terapiju, dali upute i savjete, jer je imala i povišenu temperaturu. Moja kći i njezin suprug su cijelu noć kontrolirali njezino stanje, ustajali iz kreveta i gledali je. Čak je zadnje mjerenje temperature bilo dobro jer je bilo 36.6. No oko 5 sati ujutro došlo je do najgorega. Hitna je brzo došla, ali bilo je kasno', ispričao je djed preminule djevojčice za Slobodnu Dalmaciju.

'Prije mjesec dana zabilježena je kod jednog djeteta u Sinju menignokokna sepsa, ali se brzo reagiralo i dijete je uspješno izliječeno bez posljedica. Iako se u ovom slučaju sumnja na istu bolest, još se službeno ne može potvrditi dok se ne obavi cjelovita analiza. U petak oko devet sati javljeno nam je iz sinjske ispostave Higijensko-epidemiloške službe da je u Glavicama preminula djevojčica te da se sumnja da je uzrok smrti meningokokna sepsa. Kako bismo izbjegli bilo kakvu mogućnost širenja bolesti, svi članovi obitelji, ali i svi oni koji su bili u izravnom kontaktu s djetetom posljednjih sedam dana, dobili su kemoprofilaksu. Riječ je o antibiotskoj terapiji koja traje dva dana i kojom se sprečava opasnost od širenja bolesti', kazala je dr. Zorana Klišmanić, voditeljica Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.