KAZALIŠTE U SOMALIJI

Djevojčica samoubojica usmrtila najmanje pet osoba

04.04.2012 u 15:04

Bionic
Reading

Eksplozija u obnovljenom kazalištu u Mogadišuu, glavnome gradu Somalije, usmrtila je u srijedu najmanje šest osoba, a deset je ranjenih u napadu islamističke milicije Al Šabab tijekom državne proslave kojoj su nazočili premijer i članovi vlade te predstavnici mirovnih snaga Afričke unije (AMISOM). Prema pisanju britanskog The Telegrapha, napad je izvela djevojčica koja je nosila eksploziv

'Dosad je šest osoba ubijeno, a deset je ranjenih, uglavnom civila. Premijer je govorio u kazalištu kada je izbila eksplozija, no on nije ozlijeđen', rekao je Prosper Hakizimana iz AMISOM-a.

Među ranjenima su dvojica ministara i parlamentarni zastupnik, rekao je dežurni bolnički liječnik.

Somalsko Narodno kazalište ponovno je otvoreno 19. ožujka prvi put u 20 godina, što je vlada opisala kao prekretnicu u zemlji poharanoj ratom koja odsad postaje sigurnija.

No pobunjenička milicija Šabab, koja se povukla iz prijestolnice u kolovozu, ali nastavlja napadati ciljeve bombama i samoubilačkim napadima, preuzela je odgovornost za eksploziju. Napad je izvela tinejdžerica za koju svjedoci tvrde da nije imala više od 16 godina, tri je puta pokušala ući u kazalište, ali joj nisu dopustili. Još se istražuje kako je uspjela ući četvrti put.

'Mi smo preuzeli odgovornost za napad u kazalištu. Ciljali smo nevjernike ministre i zastupnike i danas je bilo žrtava', rekao je za Reuters šeik Abdiasis Abu Musab

Među ubijenima su poznati glazbenici i umjetnici te dopredsjednik Novinarskog saveza Somalije.