projekt

'Djetinjstvo bez gladi'- besplatni obroci za 990 bjelovarskih školaraca

27.05.2020 u 14:27

Bionic
Reading

Bjelovar četvrtu godinu zaredom provodi projekt 'Djetinjstvo bez gladi' kojim se osiguravaju besplatni topli obroci u školama za djecu koja žive ili su u riziku od siromaštva, priopćili su u srijedu iz bjelovarske Gradske uprave

Projekt je financiran iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD), za provedbu je odobreno gotovo milijun kuna, a partneri su sve bjelovarske osnovne škole.

U školskoj godini 2019./2020. u projekt je uključeno 990 djece u riziku od siromaštva. Cijena školskog obroka iznosi šest kuna, pri čemu je on iz FEAD Fonda financiran s iznosom od 5,47 kuna, dok razliku od 53 lipe osigurava Grad Bjelovar.

Pravo na besplatan školski obrok ostvaruju djeca koja dolaze iz obitelji s pravom na doplatak za djecu kao obveznim kriterijem te, u sklopu dodatnog kriterija, djeca koja dolaze iz jednoroditeljskih obitelji.

Ugovor za projekt 'Djetinjstvo bez gladi', za školsku godinu 2019./2020., potpisan je krajem ožujka 2020. S obzirom da je riječ o razdoblju epidemije uzrokovane koronavirusom, radi čega su uvedene brojne mjere opreza i zaštite od zaraze, Grad Bjelovar je sve vezano uz provedbu projekta odrađivao putem interneta.

U prethodne tri školske godine iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije osigurano je 1,8 milijuna kuna za 316.490 besplatnih školskih obroka za 1929 djece u riziku od siromaštva, koja su polaznici obveznog školskog programa.