NOVA PRAVILA U DUUDI-JU

Djelatnici AUDIO-ja ne žele postati državni dužnosnici

11.07.2013 u 17:00

Bionic
Reading

Radnici Agencije za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) ne žele postati državnim službenicima zaposlenima u Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), kako to predviđa prijedlog zakona o upravljanju i raspolaganju državnom imovinom, te će, ako Hrvatski sabor usvoji takav prijedlog, svoja radna prava pokušati zaštititi na sudu

Prijedlog zakona u članku 81. predviđa da će radnici s danom stupanja zakona na snagu biti preuzeti od DUUDI-a te postati državnim službenicima, što je protuzakonito i protuustavno, rečeno je na današnjem skupu radnika održanom u prostorijama AUDIO-a.

To je 'pravno silovanje' radnika koji imaju ugovorne odnose s AUDIO-om, pa ih se ne smije protivno njihovoj volji pretvarati u državne službenike, poručio je predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević.

Ako Sabor sutra izglasa takav tekst zakona sindikat će zatražiti ocjenu ustavnosti i pomoći radnicima da podignu sudske tužbe. Žalosno je što radnike AUDIO-a, unatoč našem apelu klubovima zastupnika, u saborskoj raspravi nitko nije spomenuo, što pokazuje da ih doživljavaju kao inventar agencije, rekao je Matijašević.


Zbog tog problema zatražili smo sastanak s potpredsjednikom Vlade Brankom Grčićem, a sutra ujutro ćemo organizirati dijeljenje letaka saborskim zastupnicima, kako bi ih upozorili da ne dižu ruke za nezakoniti prijedlog, kaže Matijašević.

Predsjednica Sindikata zaposlenih u državnim uredima, agencijama i fondovima Hrvatske Ernestina Varaždinec upozorila je da bi zbog sudskih tužbi država opet mogla imati velike troškove. Tridesetak bivših radnika AUDIO-a tužilo je agenciju jer im bivši ravnatelj Vedran Duvnjak nije htio isplatiti otpremnine, što će porezne obveznike na kraju stajati 15 milijuna kuna, rekla je.

Odbacila je optužbe potpredsjednika Grčića da je AUDIO neefikasan i da ništa ne radi. 'Mi nismo neradnici, mi radimo na registru državne imovine ali nismo krivi što nam državna tijela ne šalje podatke o imovini', kaže Varaždinec.

U slučaju prebacivanja među državne službenike, 219 radnika AUDIO-a izgubilo bi prava iz dosadašnjih ugovora o radu, ostalo bi bez otpremnina, a plaće bi im mogle pasti 30 do 40 posto. Tražimo da nam prenesu prava iz ugovora o radu ili da nam isplate otpremnine, poručila je Varaždinec.