PROZORI PADAJU, INSTALACIJE OPASNE

Djeci u Vukovaru zabranili ulazak u učionice

14.06.2012 u 13:10

Bionic
Reading

Posljednja tri tjedna školske godine na izmaku učenici OŠ Nikole Andrića u Vukovaru nisu smjeli koristiti električnu energiju, a u pojedine učionice bio im je onemogućen ulazak jer, zbog čavlima zakovanih prozora, nisu mogle biti provjetravane. Jedina neobnovljena vukovarska škola tako je posljednjih tjedana morala organizirati cijelu nastavu u jednoj smjeni

Inspekcija rada zabranila je još 28. svibnja učenicima i nastavnicima vukovarske OŠ Nikole Andrića koristiti električnu energiju, jer dotrajale instalacije ugrožavaju sigurnost učenika i nastavnika. Nakon nekoliko dana stigla je i zabrana boravka u nekoliko učionica.

'Za lošu kvalitetu zraka krivi su zakovani prozori jer smo ih morali pričvrstiti čavlima zato što su toliko truli da su prijetili djeci. I instalacije su u takvom stanju da je njihovo korištenje opasno. Razlog svemu je činjenica po kojoj smo jedina neobnovljena škola u Vukovaru', požalio se ravnatelj škole Željko Kovačević Večernjem listu.

Uz probleme s prozorima i strujom, dotrajale su i vodovodne i kanalizacijske instalacije. U pojedine prostorije ne smije nitko ući, jer vlažni i u ratu oštećeni zidovi prijete urušavanjem. Zbog svega 277 učenika i 53 zaposlenika posljednja su tri tjedna nastave prešli u jednu smjenu.

Nastava će još nekako i završiti, no ostaje upitno kako će školska administracija uspjeti organizirati tiskanje školskih svjedodžbi i normalno okončati školsku godinu. 'Očajni smo. Iz županije nam je obećano da će škola u hitnu sanaciju, no pitanje je hoće li sve završiti tijekom ljeta i hoće li djeca na vrijeme početi novu školsku godinu', upozorava ravnatelj Kovačević.

U međuvremenu roditelji su dali potpise na peticiju kojom traže hitnu obnovu, jer u suprotnom u rujnu neće pustiti djecu u školu. Reagirao je i Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod koji je pozvao cjelokupni politički vrh, predsjednika i premijera te ministra obrazovanja da nađu rješenje za vukovarsku školu.

'Škola je, bez struje, komunikacijski odsječena od ostatka zemlje i svijeta, nema mogućnosti umnažanja posljednjih testova i već dvije godine radi onoliko koliko traje dnevno svjetlo. Koliko je god ministru Željku Jovanoviću ovih dana mjesto među našim nogometašima u Poljskoj, još mu je više mjesto među vukovarskim osnovnoškolcima, njihovim roditeljima i zaposlenicima škole', poručio je Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod.