UNICEF PORUČIO POLITIČARIMA

Djeci nije mjesto u kampanji, nego u izbornom programu

09.11.2011 u 16:35

Bionic
Reading

12-godišnja Antonija koja se ponosno fotografira s članskom iskaznicom HSS-a te osnovci iz Otočca koji su umjesto nastave s učiteljicom gledali premijerku - u samo dva dana dva idealna primjera za ono kako predizborna kampanja ne bi smjela izgledati. Iako se klincima sva ta strka možda čini 'fornom', takve aktivnosti trebalo bi zakonom zabraniti. Umjesto toga, djeca se iskorištavaju pred svake izbore, dok pravobraniteljica na negativnu praksu upozorava, bez ikakvog rezultata

Premijerka u Otočcu

Roditelji učenika Osnovne škole Zrinskih i Frankopana iz Otočca navodno se spremaju tužiti ravnateljicu škole Luciju Sekulu jer su njihova djeca jučer oko 11 sati, umjesto na nastavi, bila u gradskom parku kako bi dočekala premijerku Jadranku Kosor, piše portal Slobodnalika.com. Dok Sekula kaže da djeca nisu išla dočekati premijerku, već prisustvovala važnom događaju za Otočac, tj. otkrivanju spomenika hrvatskim braniteljima, cinike će ovaj događaj podsjetiti na davno požutjele scene pionira koji pozdravljaju Josipa Broza.

No, ta su vremena iza nas. Ili možda ne? Ipak, dječje ručice, bilo da mašu ili pak drže člansku iskaznicu stranke, mogu omekšati i najtvrđa srca. No društvo se, barem što se ove teme tiče, odmaknulo u pozitivnom smjeru od davnih prizora. Reakcije su negativne, pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić ih najoštrije osuđuje, no pred svake izbore djeca se ipak pojavljuju u kampanjama.

Jelavić zaprepaštena

'Zaprepastila nas je potvrđena vijest o tome da je 12-godišnja djevojčica postala članica Hrvatske seljačke stranke, budući da je to protivno zakonu i statutu te stranke, a i zaštiti najboljeg interesa djeteta. Prema Zakonu o političkim strankama u Republici Hrvatskoj, članom političke stranke može postati samo odrasla, punoljetna i poslovno sposobna osoba, a tu odredbu navodi i Statut Hrvatske seljačke stranke, kao uvjet za učlanjenje svih koji prihvaćaju programske ciljeve HSS-a', rekla nam je Jelavić.

Dodaje da djeca mogu simpatizirati neku stranku i mogu to javno i reći, ali ne mogu biti članovi stranaka, a vodstvo stranke mora o tome voditi računa i djecu ne dovoditi u zabludu, a pogotovo ih ne smije iskorištavati u izbornoj kampanji.

Jelavić kaže da smo godinama u vrijeme izbora svjedočili primjerima iskorištavanja djece u promidžbenim aktivnostima stranaka. Ističe da je više puta pozivala političare i političke stranke na to te da djelima potvrde svoju brigu za dobrobit djece.

'Djeca ne trebaju biti ukras na stranačkim skupovima ni na izbornim plakatima političara
, ne smije ih se iskorištavati u političkoj promidžbi, ali mnogi na to zaboravljaju u predizborno vrijeme', ističe pravobraniteljica.

Maja Vučić

Smatra da je nužno jasno definirati izborna pravila i uvesti sankcije za njihovo nepridržavanje kako bi 'kandidati opreznije promislili o tome kakve će predizborne aktivnosti organizirati'. Ovaj je prijedlog, dodaje Jelavić, ostao bez odjeka.

'Djeci nije mjesto u političkim kampanjama, nego u programima političkih stranaka', ističu u hrvatskom UNICEF-u. Stoga su pozvali sve političke stranke da jasno komuniciraju programe za djecu, posebice programe koji će pomoći poboljšanju života najranjivijih skupina djece.

'Primjerice, kako će se osigurati upisi u dječje vrtiće za djecu s teškoćama u razvoju, kako možemo poboljšati živote djece koja žive u velikom siromaštvu ili pak udaljena od svih servisa – od odgovarajuće zdravstvene skrbi do dječjih vrtića. Što će naše društvo učiniti da osigura jednake šanse za svako dijete?' upozorila je Gorana Gojčinović u ime hrvatskog UNICEF-a.

'Usprkos tome što djeca nisu glasači, na njihova prava ne smije se zaboraviti', poručuju iz UNICEF-a.

Psiholozi su o ovoj temi jednoglasni: struka smatra da djeca u toj dobi ne mogu o tome odlučivati te da je na odraslima da postave granicu. Dok je djeci iz Otočca zasigurno bilo urnebesno veselo što neće morati sjediti na nastavi, a 12-godišnjoj HSS-ovki što će je svi prijatelji vidjeti u novinama, i to na naslovnici, na odraslima je da to ne dopuste.

'Djeca u toj dobi ne znaju što rade jer nisu svjesna svojih postupaka. Njima je to svejedno tko im dolazi. Ono što treba zabraniti su ovi odrasli koji manipuliraju djecom', rekla je za tportal psihologinja i Unicefova ambasadorica Maja Vučić. Smatra da je i 18 godina preniska dobna granica za glasanje na izborima.

'Ja smatram da su glasači i sa 18 godina upitni. Znaju li oni za koga glasaju?' pita se Vučić i naglašava da tek nakon 20. čovjek može misliti svojom glavom i stvoriti kritički sud. Zaključuje da 12-godišnja HSS-ovka sada nije svjesna svojih djela, no da će s npr. 25 godina možda požaliti zbog toga.