NOVI MOMENT

Dječak se priključio nastavi, otac napustio školu. Ravnatelj: Isključenje? Imamo pravilnik...

16.09.2021 u 11:04

Bionic
Reading

Našto prije 10 sati učenik koji na nagovor roditelja odbija nositi masku priključio se nastavi u Osnovnoj školi Krapinske Toplice, doduše na satu tjelesnog odgoja koji se izvodio na otvorenom pa nije ni morao staviti masku. Otac dječaka tada je napustio prostor škole, a nakon završetka tjelesnog po njega je došla majka te ga odvela do klupe nasuprot škole. Potom se pojavio otac, te ih sve odvezao. U međuvremenu, s jednog sastanka vratio se i ravnatelj škole Samson Štibohar koji je u razgovoru s novinarima rekao da pokušava dogovorno riješiti situaciju, ali da nažalost ne uspijeva

Na pitanje Jutarnjeg lista postoji li mogućnost da učenik bude isključen iz škole zbog neopravdanih sati, ravnatelj Štibohar kaže kako postoji pravilnik te da će tek vidjeti kako će njegovi roditelji opravdati izostanak s nastave.

Neopravdani sati se u međuvremenu gomilaju. Problem je, podsjetimo, eskalirao još prošlog tjedna. Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar izjavio je da je u četvrtak 9. rujna jedan roditelj prosvjedovao, bio vulgaran i vrijeđao ravnatelja. U petak, 'od 30-ak ljudi koji su prosvjedovali, dvoje roditelja je čiji učenici idu u školu, drugi su uvozni antivakseri', kazao je Kolar.

Izostanci i pedagoške mjere

Prema nacionalnom Pravilniku o kriterijima za izricanje pedagoških mjera, roditelj može, više puta godišnje, opravdati izostanak svoga djeteta u trajanju do tri radna dana, a za koje nije pravodobno podnesen zahtjev za odobrenjem. Opravdanost zbog zdravstvenih razloga, u slučaju izostanka duljeg od tri uzastopna dana dokazuje se liječničkom potvrdom. Izostanak učenika s nastave može se opravdati i odgovarajućom potvrdom nadležne institucije, ustanove ili druge nadležne fizičke ili pravne osobe (MUP, sud, nadležni centar za socijalnu skrb, škola s umjetničkim programima, sportski klub itd.).

  • +9
U OŠ Krapinske toplice nastavlja se problem zbog dječaka koji odbija nositi masku Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Propisano je i da će se roditelji, u slučaju da njihovo dijete počini neprihvatljivo ponašanje i/ili neopravdano izostaje, pozvati u školu. Ako se ne odazovu ni pisanom pozivu, pedagoška mjera može se izreći i bez razgovora s njima. Može se izreći opomena, ukor, strogi ukor ili preseljenje u drugu školu.

  • Opomena se učenicima izriče zbog lakših neprihvatljivih ponašanja ili zbog 0,5 posto neopravdanih sati od ukupnog broja sati. Opomenu izriče razrednik u roku od 15 dana od dana saznanja za neprihvatljivo ponašanje.
  • Ukor se učenicima izriče zbog težih neprihvatljivih ponašanja ili zbog jedan posto neopravdanih sati. Ukor izriče razredno vijeće u roku od 30 dana od dana saznanja za neprihvatljivo ponašanje.
  • Strogi ukor se izriče zbog teških neprihvatljivih ponašanja ili zbog 1,5 posto neopravdanih sati od ukupnog broja sati. Strogi ukor izriče učiteljsko vijeće u roku od 30 dana od dana saznanja za neprihvatljivo ponašanje.
  • Preseljenje u drugu školu se izriče zbog osobito teških neprihvatljivih ponašanja ili zbog više od dva posto neopravdanih sati od ukupnog broja sati. Preseljenje u drugu osnovnu školu izriče ravnatelj u roku od 30 dana od dana saznanja za neprihvatljivo ponašanje.

Ravnatelj je rekao da ne zna tko su prosvjednici koji su u Krapinske Toplice dolazili proteklih dana te da misli da se radi o ljudima koji ne žive u tom mjestu.

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Otac Kristijan Gaćina i njegov sin pokušali su i jutros bez zaštitne maske ući u školu, no ni danas im to nije dopušteno. Zadržali su se potom u kratkom, očito neuspješnom, razgovoru s ravnateljem Samsonom Štiboharom nakon čega su sjeli ispred škole, a pridružila im se jedna prosvjednica.

Na vratima škole su i dalje zaštitari, a u blizini škole su i dvoja policijska vozila. Dvojica policajaca stoje na prilazu školi, a dvojica sjede u automobilu. Oko 9.30 sati policajci su uručivali neke papire ocu i jendoj prosvjednici. Drugi prosvjednici jutros se nisu pojavili pred školom u Krapinskim Toplicama.