MAJKA NIJE KRIVA

'Dječak iz Zadra je umro od napadaja epilepsije'

05.09.2011 u 18:19

Bionic
Reading

Četverogodišnji dječak iz Zadra A. L. B. čija je tragična smrt prije tjedan dana potresla cijelu Hrvatsku umro je naglom prirodnom smrću za vrijeme epileptičnog napadaja zbog nedostatka kisika, a ne od iskrvarenja zbog rezne rane na vratu

Potvrdio je to istražni sudac Županijskog suda u Zadru Vladimir Mikolčević. Pročitao je obdukcijski nalaz koji dokazuje da dječak nije iskrvario zbog rane na vratu, odnosno traheotomije kojom mu je 28-godišnja majka pretprošle nedjelje oko 23 sata pokušala spasiti život.

Sumnjajući da joj se dijete guši od komada hrane, majka je nazvala hitnu pomoć, a istodobno je dječaku pokušavala pomoći zahvatima s leđa i pritiskom na prsa, okrenuvši ga i naglavce. Naposljetku mu je pokušala napraviti traheotomiju, zarezavši mu vrat ispod mjesta na kojem mu je, kako je mislila, predmet zapeo da bi mu pokušala omogućiti ponovno disanje. Istrčala je potom iz podstanarskog stana na cestu noseći na rukama dijete u vozilo hitne pomoći.

Pokušaji reanimacije, nažalost, nisu uspjeli ni u vozilu hitne pomoći niti u zadarskoj bolnici i dijete je preminulo.

'Rana na vratu nanesena je dok je dječak bio živ i praćena je gubitkom manje količine krvi, što znači da je riječ o tjelesnoj ozljedi koja nije ničim vezana za uzrok smrti. Nije bilo iskrvarenja i majka nije kriva', rekao je Vladimir Mikolčević. Tragični događaj u zadarskom naselju Bokanjcu dogodio se prije devet dana u noći oko 23 sata kada je, kako nam je ispričao dječakov djed Ivan Gašpar, majka pokušavala pomoći dječaku s tvrdom stolicom na zahodu. Majka se okrenula da bi oprala ruke i, kada je ponovno pogledala sina, vidjela je da je dječak poplavio.

'Moja ga je kći odmah počela stiskati jer je mislila da je, dok je ona prala ruke, nešto progutao. Okrenula ga je naopako i lupala po leđima. Vrištala je i zvala je hitnu pomoć. Kada je vidjela da ništa ne pomaže, mislila je da dijete umire i zarezala ga je da bi počeo disati. Nije ga puno zarezala i bilo je svega nekoliko kapi krvi. Nije moguće da je iskrvario jer su mi na patologiji rekli da nema ništa u želucu, da je bila riječ o epileptičkom napadaju i da je imao pjenu na ustima, pregrizen jezik i da je poplavio. Molim vas, napišite da je ona svome djetetu samo htjela pomoći i bojim se da ću, kada kći čuje za nalaz, nakon unuka izgubiti i kćer', rekao nam je dan poslije tragedije Ivan Gašpar, dječakov djed i otac 28-godišnje Zadranke, koji je unatoč tadašnjim navodima da je dijete umrlo od iskrvarenja tvrdio da to nije moguće i da je dijete umrlo zbog epileptičkog napadaja.