JOVANOVIĆ NEZADOVOLJAN ODGOJEM

'Djeca su debela, ne peru zube, ne jedu povrće. Svi su zakazali'

02.09.2012 u 20:28

Bionic
Reading

'Predmet zdravstveni odgoj predstavlja jedan veliki uspjeh mog tima u proteklih osam mjeseci i on će omogućiti da naša djeca žive zdravije, da preveniraju spolne bolesti, da preveniraju čitav niz problema vezanih uz ovisnost, da budu mentalno zdravija. Dakle, oni će kroz zdravstveni odgoj usvojiti zdravije navike koje će omogućiti da žive duže, zdravije i kvalitetnije. Mislim da je to jedan sjajan primjer kako nova škola mora izgledati. To će biti interdisciplinarni predmet', rekao je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Jovanović

Da su sindikati prihvatili vladin prijedlog, vezano uz izmjenu temeljnog kolektivnog ugovora, učiteljima i nastavnicima plaće bi rasle, rekao je u Dnevniku Nove TV ministar Jovanović, prozvavši za nesporazume i nerazumijevanje sindikalne čelnike.

'Važno je da svi učitelji i nastavnici čuju što vlada nudi, jer se jedino njima garantira rast plaća dok bi svima ostalima ona ostala ista', naglasio je ministar.

Stoga, kaže, svi njegovi suradnici sutra, na početku nove školske godine, izlaze na teren kako bi objasnili prosvjetnim djelatnicima da su oni jedini dobitnici predloženih promjena 'u kojima se svatko od nas jednim dijelom mora odreći nekih svojih prava, ali ne i iznosa plaće'.'Dapače, plaća može i rasti', poručio je.

Komentirajući zadnje podatke po kojima je njegovo ministarstvo u minusu, Jovanović je rekao da su ti podaci samo djelomično točni te naglasio da u sustavu obrazovanja i znanosti, u kojemu je 90 tisuća zaposlenih, otkaza neće biti. 'Otkaza neće biti, ali ćemo nastojati da se u školama, u kojima centralno mjesto mora zauzimati učenik, radi što bolje', poručio je.

Osvrnuo se i na model javno-privatnog partnerstva, ocijenivši ga izuzetno značajnim projektom u školstvu, jer će, kaže, riješiti problem neadekvatnih uvjeta u školama, ali i osigurati investicije.

'Šest milijardi kuna za 338 objekata, od kojih je 70 već spremno za natječaj koji će krenuti u listopadu, značit će novo zapošljavanje, rast BDP-a, a onda i više novca za škole', istaknuo je. Općinama koje za to nemaju dovoljno sredstava poručio je da one više 'ne mogu imati onu odgovornost koju su imale do sada'. One se mogu baviti nekim lokalnim temama, a dio koji se tiče vrtića i škola, prebacit će se na viši nivo, rekao je ministar.

Za eksperimentalno uvođenje zdravstvenog odgoja u škole, ministar kaže kako se radi o interdisciplinarnom predmetu koji će omogućiti djeci da žive zdravije i kvalitetnije te preveniraju cijeli niz bolesti. Taj će program, kaže, obuhvaćati 70 posto gradiva koje se i dosad učilo u školama, a uz dodatnih 30 posto novih sadržaja omogućit će da se u školama ne uči samo za ocjenu, već za život.

Nakon završetka ove eksperimentalne godine, podsjetio je, od iduće godine zdravstveni odgoj kreće kao redovna nastava u sve škole.

'Projekt je razradila Agencija za odgoj i obrazovanje koja će tijekom rujna u sve škole poslati kurikulume s uputama na koji način će se program provoditi', rekao je ministar. Posebno se to, kaže, odnosi na dodatne sadržaje koji će se na satovima razredne zajednice provoditi kroz četiri modula: živjeti zdravo, prevencija nasilja, prevencija bolesti ovisnosti, spolna i rodna ravnopravnost te spolni odgoj.

Opravdanost uvođenja zdravstvenog odgoja u škole vidi u rezultatima ankete, provedene na 1500 učenika između 11 i 15 godina, a koja je pokazala da su svi odgojitelji do sada zakazali - i roditelji i škola i vjeronauk, koji je već godinama u školama.

Činjenica je da nam djeca žive nezdravo, sve su deblja, sve je više šećerne bolesti, svakodnevno puše, ne peru zube, ne jedu voće i povrće, ustvrdio je ministar, te poručio kako je 'uvođenje zdravstvenog odgoja ono što netko tko želi dobro Hrvatskoj, ne bi smio sporiti'.

Komentirajući kritiku biskupa Mile Bogovića na uvođenje zdravstvenog odgoja, koji je danas s propovjedaonice u Ludbregu upozorio kako se djecu u školi više 'neće učiti da budu gospodari svojih nagona, već da se samo čuvaju zaraze i začeća', Jovanović je rekao kako smatra da je Bogović pomiješao kurikulume zdravstvenog i građanskog odgoja te ga je pozvao 'da mu uz jednu kavu' objasni što je to zdravstveni odgoj, uvjeren da nakon toga Bogović više neće biti protiv najavljenih novina.