evo što kaže pročelnik lovrić

U 25 škola i vrtića u Zagrebu zbog potresa djeca ne mogu ići, što će biti s njima?

24.04.2020 u 07:22

Bionic
Reading

Od 433 objekata dječjih vrtića, osnovnih i srednjih škola kojima je osnivač Grad Zagreb njih 25 se zbog oštećenja u potresu ne može koristiti, a njih četiri - dvije osnovne i dvije srednje imaju crvenu oznaku

Ivica Lovrić, pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, očekuje da će konačna procjena štete na svim vrtićima i školama biti poznata u narednim tjednima, no ističe da ni za jedan vrtićki ili školski objekt oštećen u potresu nije potrebno rušenje, odnosno svi se mogu obnoviti i zadržati.

"Grad Zagreb kao osnivač dječjih vrtića i škola sanirat će sve oštećene objekte te očekujemo kako će do početka nove pedagoške godine svi dječji vrtići i najveći dio trenutno neupotrebljivih škola biti sanirani te spremni za korištenje", izjavio je Lovrić za Hinu.

Učenici trenutno neuporabljivih škola idu u druge škole

Najavio je da će, ako će se redovita nastava ponovno održavati u školama još ove školske godine, učenici trenutno neupotrebljivih škola, pohađati nastavu u onima koje su organizirane u jednoj smjeni.

"Svi zagrebački učenici i polaznici dječjih vrtića u slučaju ponovnog pokretanja redovitog odgojno-obrazovnog rada i redovite nastave imat će organiziran redovan odgojno-obrazovni rad, poštujući pritom sve preporuke i upute nadležnih službi", napomenuo je.

Po njegovim riječima, Grad Zagreb će, u suradnji sa školama i vrtićima, osigurati dostupnost dezinfekcijskih sredstava i zaštitne opreme sukladno preporukama Stožera civilne zaštite i nadležnih službi.

  • +11
Posljedice potresa u centru Zagreba Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas / CROPIX

Popis škola s crvenim i žutim oznakama

Crvenu oznaku imaju osnovne škole Petra Zrinskog (Krajiška 9), Vugrovec Kašina (Područna škola Vugrovec, A. Šenoe 28, Vugrovec Donji) te Gornjogradska gimnazija (Trg Katarine Zrinske 5) i Umjetnička plesna škola Silvije Hercigonje (Zagorska 16).

Ostali trenutno neupotrebljivi objekti, njih 21, imaju žutu oznaku, među njima su dječji vrtići Gajnice (Blanje 19), Vjeverica (Šufflaja 4), Krijesnica (Kordunska ulica 1) i Markuševec (Bidrovečka cesta 30).

Tu su i osnovne škole - Josipa Jurja Strossmayera (Varšavska 18), Markuševec (Markuševečka cesta 160), Čučerje (Područna škola Dankovec, Slanovečka 19), Jordanovac (Područna škola Kozjak, Kozjak 27), Bukovac (Trnac 42), Dr. Ivan Merz (Račkog 4), Miroslava Krleže (Kaptol 16) te Ivana Gorana Kovačića u Mesićevoj 35 (gdje je smještena i XVIII. gimnazija) te Davorina Trstenjaka (Područna škola Savska) u Savskoj 77, gdje je i XI. gimnazija.

Žutu oznaku ima Hotelijersko turistička škola (Frankopanska 8), Škola primijenjene umjetnosti i dizajna (Trg Republike Hrvatske 11), Škola za klasični balet (Ilirski trg 9), V. gimnazija (Klaićeva 1), Prva ekonomska škola (Medulićeva 33), Gimnazija Tituša Brezovačkog (Ulica Jurja Habdelića 1).

Neuporabljiva su i dva učenička doma - Ante Brune Bušića u Gajevoj ulici 31 i Marije Jambrešak u Opatičkoj 14.

Dugoročna sanacija za devet škola, dvije plesne škole i učenički dom

Dugoročnija sanacija bit će potrebna za jedan učenički dom (UD Ante Brune Bušića), dvije plesne škole (Umjetnička plesna škola Silvije Hercigonje i Škola za klasični balet), te devet redovnih škola.

Od toga su četiri osnovne škole (OŠ Petra Zrinskog, OŠ Vugrovec Kašina – PŠ Vugrovec, OŠ Bukovac, OŠ Miroslava Krleže) te pet srednjih (Gornjogradska gimnazija, Hotelijersko turistička škola, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna, Prva ekonomska škola, Gimnazija Tituša Brezovačkog).

Lovrić je izvijestio da je izrada projektne dokumentacije i troškovnika sanacije oštećenih objekata u tijeku, a na nekim je objektima, primjerice na vrtićima Izvor i Markuševec - Područni objekt Bačun, sanacija već u poodmakloj fazi.

Tim objektima inicijalno je dodijeljena žuta naljepnica i procijenjena šteta bila je oko 400 tisuća kuna (Izvor), odnosno oko 500 tisuća (Markuševec).

"Oba objekta već danas su velikim dijelom sanirani te im je dodijeljena zelena naljepnica, što znači da su sigurni za korištenje", rekao je Lovrić.

Dodao je da su statičari pregledali IV. gimnaziju, na kojoj je prvo bila postavljena žuta naljepnica, i utvrdili kako na školi ne postoje oštećenja te ona ima zelenu oznaku.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja izvijestilo je da će osnivač odlučiti u kojim će se školama ili objektima održavati nastava za učenike škola u kojima se ne može održavati nastava.

U izradi je Zakon o obnovi zgrada oštećenih u potresu na području Zagreba i okolice, kojim će biti reguliran način i izvori financiranja obnove svih objekata, pa tako i školskih.