PORUKA MOĆNICIMA

Djeca migranti s transparentima na prijelazu Maljevac: Molimo vas, otvorite granice!

25.10.2018 u 11:40

Bionic
Reading

Na graničnom prijelazu Maljevac kod Velike Kladuše trenutno je oko 125 migranata. Nekoliko njih, najviše djeca, s transparentima okrenuli su se prema medijima s ciljem da svijetu prenesu poruku te su uzvikivali 'Open border', javlja reporter portala Klix.ba

Na transparentima su pitanja 'EU! Where are you?', 'No war' i druge poruke za nadležne, javlja Klix.ba.

Granična policija Hrvatske je, prema riječima glasnogovornice Granične policije BiH Sanele Dujković, kazala kako granični prijelaz neće biti otvoren dok se ne pomaknu svi migranti koji se nalaze na teritoriju BiH u blizini granice.

  • +12
Migranti na GP Maljevac Izvor: Cropix / Autor: Robert Fajt / CROPIX

Dodala je kako je za službenike BiH situacija pod kontrolom, te da su u tijeku pregovori s migrantima da se vrate u prihvatne centre u Velikoj Kladuši i Bihaću. Dio njih pristaje na tu opciju, dok dio migranata to odbija i po svaku cijenu želi nastaviti dalje preko Hrvatske do svojih konačnih odredišta.

Jutrošnja situacija na graničnom prijelazu Maljevac puno je povoljnija nego je to bila proteklih dana i sinoć kada je puno više migranata bilo na ovom graničnom prijelazu. Kako je za Klix.ba kazala glasnogovornica Granične policije BiH Sanela Dujković, migranata je jutros upola manje nego što ih je bilo sinoć na GP Maljevac kada je došlo do međusobnog sukoba migranata.

U tom sukobu netko od migranata bacio je staklenu bocu na službenike hrvatskog MUP-a, zbog čega je granična policija BiH bila primorana udaljiti migrante sa šatorima stotinjak metara dalje od mjesta na kojem su se nalazili.

U ranijim izjavama za Klix.ba migranti su kazali kako su za putovanje kroz Hrvatsku dali i do 1.000 eura s ciljem da dođu do Italije gdje žele ostati. Broj policijskih službenika granične policije BiH i MUP-a RH danas je znatno manji, a u toku dana GP Maljevac bi trebao biti otvoren i za promet vozila. Za sada nije poznato što će biti s migrantima koji se nalaze na graničnom prijelazu, a oni koji pristižu iz Sarajeva vlakom i autobusom odmah bivaju vraćeni iz Bihaća u prihvatni centar u Hadžićima.

Na GP Maljevac migranti probili policijski kordon, hrvatska policija postavlja ogradu Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL