KAŠTELANSKI RAVNATELJ OTVORENO PRKOSI

'Djeca kreću u školu, a ministar neka radi što hoće!'

07.09.2012 u 12:59

Bionic
Reading

Ravnatelj Srednje škole Braća Radić u Kaštel Štafiliću, Petar Vrbanić, koji je u prve razrede upisao čak 42 od 56 učenika koji ne zadovoljavaju minimalni prag od 36 bodova, odlučio se otvoreno suprotstaviti ministru Željku Jovanoviću: svu djecu pozvao je da se u ponedjeljak pojave u školi i najavio da će se nastava održavati bez obzira na naputak Ministarstva!

Pismo Jovanoviću

Učenici su ministru Jovanoviću uputili pismo kojim ga pozivaju da promijeni svoju odluku naglašavajući da svatko ima pravo na školovanje, odnosno kvalitetno obrazovanje, bez obzira na bodovni prag koji po njima nije mjerilo znanja i sposobnosti. Županijski pročelnik za školstvo Splitsko-dalmatinske županije Zdravko Omrčen kaže da nije dobio naputak  Ministarstva da neupisane učenike preraspodijeli u druge trogodišnje programe, a danas je ponovno dao podršku ravnatelju Vrbaniću i roditeljima. Istaknuo je da je među neupisanima daleko veći broj djevojaka za koje ne postoje slobodna trogodišnja zanimanja jer su se u za njih zanimljiva i adekvatna trogodišnja zanimanja upisivali učenici s većim brojem bodova. (Media Servis)

Na novom sastanku u petak ujutro, koji su sazvali roditelji, Jovanovićeva naredba da se učenici koji ne zadovoljavaju kriterije rasporede u trogodišnje programe, dok bi preostalih 14 bilo prisiljeno na smjerove koje nisu sami odabrali, jednostavno je - odbijena. U prostoriji prepunoj roditelja i učenika, pa čak i onih iz starijih razreda koji su se solidarizirali s kolegama, ravnatelj Vrbanić odlučio se na vrlo hrabar potez.

'Kako ne bi bilo nereda u školi, ovo je jedino što sam mogao napraviti! Roditelji i djeca nisu ni htjeli čuti za upisivanje u neke druge programe, oni upozoravaju da nikoga nisu ugrozili i da su samo popunili mjesta koja bi ionako ostala slobodna. Morate shvatiti da među njima ima i djece iz Orebića, Sinja, Hvara, Brača, Lastova... Svi su željeli pohađati baš ove, poljoprivredne i šumarske smjerove', kazao nam je Vrbanić. Pred roditeljima se ohrabrio pa pozvao djecu na nastavu, 'a ministar neka radi što god hoće'.

'Ministar Jovanović treba doći u Kaštela i riješiti ovaj problem, to ne može napraviti obični činovnik. Napravio bi veliku korist sebi, Vladi i cijeloj državi kada bi omogućio upis ove djece i osigurao da nijedno ne ostane na ulici. Uostalom, ako je preko noći promijenio Zakon o sportu i dozvolio da funkcije obnašaju i osobe s kaznenim prijavama, onda to može napraviti i u ovom slučaju', dodaje ravnatelj Vrbanić.

Podršku roditeljima ponovno je dao povjerenik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec, koji je pozvao pravobraniteljicu za djecu na reakciju i učenicima poručio da su 'žrtve neznanja i nesposobnosti koje vlada u Ministarstvu obrazovanja'. Sami roditelji, koji se ne žele predstaviti imenom i prezimenom, upozoravaju da je Jovanovićeva odluka o izvanrednom trećem upisnom roku samo zbog 42 učenika iz Kaštela također nelegalna.

'U brojnim školama u našoj županiji i u cijeloj državi upisi nisu provedeni u skladu sa zakonom pa molimo jednaka prava i za našu djecu', kazala je jedna od majki nesuđenih srednjoškolaca.