UBOJITA DONACIJA

Djeca iz BiH otrovana živom iz cjepiva UNHCR-a

29.03.2009 u 21:05

Bionic
Reading

Rezultati pariškog laboratorija potvrdili su da su djeca u BiH primanjem cjepiva DTPr iz donacije UNHCR-a otrovana živom, zbog čega su ostala invalidi

Dječak M. T, rođen u Sarajevu kao zdrava beba prije osam godina, nakon primanja cjepiva DTPr pao je u komu i danas je u invalidskim kolicima. Prošao je brojna liječenja, bio u Bostonu, a bez ikakve dijagnoze nije bilo poboljšanja. Tek nakon osam godina iz pariškog laboratorija Phillipe Auguste njegovim roditeljima stigao je nalaz kojim se potvrđuje da je dijete otrovano živom iz cjepiva, prenosi Večernji list. S liječenja iz Bostona vratio se s dijagnozom 'globalni zastoj u razvoju' i prestao hodati.

M. T, kojem su liječnici dijagnosticirali nasljedni, genski poremećaj, u Parizu je utvrđen remarcable mercury toxic effect, odnosno značajan toksični učinak žive, što znači trovanje živom. Taj dječak sada posjeduje laboratorijski nalaz porfirina s vrijednostima CP/UP od 21,40 koji pokazuju da se kod njega upala mozga dogodila nakon cijepljenja, a ne da je cijepljenje bilo 'okidač' za virus koji je prethodno postojao u njegovu organizmu.

Dosad je petero djece iz BiH otrovano živom cjepivom DTPr, koje su primila 2002. godine, a kod osmero djece ustanovljena je upala mozga, potvrdili su nalazi laboratorijske analize u svjetski poznatom pariškom laboratoriju Phillipe Auguste, koji su nedavno stigli.

Upala mozga bila je navedena u deklaraciji proizvođača CSL Limited kao moguća štetna pojava cjepiva.

'Sada se moraju ispitivana djeca podijeliti u dvije grupe. U jednoj bi bila djeca čiji je organizam reagirao značajnim toksičnim efektom žive, a u drugoj djecu koja su dobila upalu mozga', rekla je Večernjem Jagoda Savić, direktorica SOS telefona BiH, koja je inicirala istragu o slučaju.

Prvi testovi pariškog laboratorija i mišljenje sudskog vještaka toksikologa, koji je potvrdio da oni pokazuju trovanje djece živom, dostavljeni su Županijskom tužiteljstvu u Sarajevu. Podaci iz nalaza upozoravaju na trovanje. Kod trovanja živom granične su količine CP/UP od pet do devet mjernih jedinica, a kod djevojčice M. R. nađeno je 21,80. Kod upala mozga granična vrijednost je 130-320 mjernih jedinica, a kod D. G. nađeno ih je 2.124.

Obitelji iz Širokog Brijega sin je DTPr primio u rujnu 2002, kada je imao tri godine, a nekoliko sati nakon toga djelomice je ostao bez govora.

'Nakon toga sina sam odveo u Zagreb pa u Anconu, ali bez ikakva uspjeha. Doznao sam kako s cjepivom koje se koristilo od 2002. nešto nije bilo u redu ', kazao je M. K, otac dječaka.

 

Potvrdu te informacije dobio je na seminaru Miroslava Radmana, koji je upozorio na nuspojave i čudne simptome koje je izazvalo to cjepivo. Kao dodatnu potvrdu da je cjepivo krivac za takvo stanje dobio je i nakon istupa Jagode Savić. Sporno cjepivo, koje je bilo donacija UNHCR-a, korišteno je u cijeloj BiH od 2002. do 2007. godine.

'Vidjela sam djevojčicu koja ima problema s kralježnicom i vratom te nije u stanju sjediti. Još znamo da kod 22 djece postoji opasnost da se razvila epilepsija, koja nije nasljednog porijekla, nego je izazvana ovim cjepivom', izjavila je J. Savić

Od posljedica blokade u disanju nakon primanja cjepiva u tuzlanskoj je bolnici 2002. godine preminulo dijete iz Brčkog.