RIJEČANKA NA PSIHIJATRIJI

Diže tužbu zbog 'liječenja' od homoseksualnosti

12.01.2009 u 18:35

Bionic
Reading

Odvjetnik Ane Dragičević, Riječanke koja je gotovo pet godina bila zatvorena u Psihijatrijskoj bolnici Lopača gdje su je, kako tvrdi, poslali roditelji zbog homoseksualnosti, najavio je moguće podizanje tužbi

Ana Dragičević provela je razdoblje od svoje 16. do 21. godine uglavnom u psihijatrijskoj bolnici Lopača. Prema njezinim riječima, tamo su je strpali roditelji tvrdeći da je ovisnica, ali zapravo zbog homoseksualnosti. Roditelji ne žele komentirati tvrdnje svoje kćeri, piše Jutarnji list

Sporno je to što je Ana boravila u bolnici bez pristanka, a razdoblje od punoljetnosti do 21. godine temelj je za tužbu koju najavljuje odvjetnik Josip Mađarić, specijaliziran za zdravstveno pravo i naknade štete u medicini. On tvrdi da je riječ o presedanu u Hrvatskoj, te će se za procjenu visine štete konzultirati sa stranom sudskom praksom.

'Gledajte, da vas tri godine drže u hotelu sa pet zvjezdica ne bi vam bilo ugodno, a kamoli u ovakvoj ustanovi. Prvo što ćemo pokušati je riješiti spor u mirnom postupku, odnosno nagodbom s bolnicom. No, iz mojeg iskustva mogu reći da bolnice obično ne pristaju na takve nagodbe. Ukoliko to ne bude išlo, dižemo tužbu i protiv bolnice i protiv osnivača, Grada Rijeke, i protiv Ministarstva zdravsta, budući da njih smatramo odgovornima jer su trebali vršiti nadzor nad tom ustanovom', rekao je Mađarić za Jutarnji list.

Osim naknade štete zbog protupravnog držanja u bolnici, Mađarić će pokrenuti i postupak za naknadu materijalne štete, odnosno izmakle dobiti. 'Tom djetetu je, naime, onemogućeno školovanje. Tu se visina štete može relativno lako izračunati. Ana kaže da je željela biti frizerka, pa ako izračunamo da tri godine nije mogla raditi, možemo doći do nekakve približne cifre', kaže Josip Mađarić.

Uz privatnu parnicu, slučajem Ane Dragičević bavi se i Državno odvjetništvo koje je trenutno u fazi prikupljanja dokumentacije i ispitivanja svjedoka, a na temelju tih informacija odlučivat će se o daljnjim postupcima.

Ravnatelj psihijatrijske bolnice Lopača Radmir Rakun, koji je odmah po stupanju na dužnost Ani potpisao otpusno pismo, priznaje da je zabilježena proceduralna pogreška kod prijema pacijentice, a dokumentacija o tom slučaju predana je Državnom odvjetništvu.

'Ukoliko netko želi podići tužbu ja ga sigurno u tome ne mogu spriječiti. Ako mi se gospodin obrati sigurno ću s njime razgovarati. Ali, da bih pristao na nagodbu mora mi netko reći što sam napravio krivo. Ukoliko je netko kriv, odgovornost ima svoje ime i prezime', rekao je Radmir Rakun.

Ani Dragičević podršku pruža udruga Lori. 'Ana nam se obratila prije nego je sve to krenulo u medije i mi smo tu kao potpora, kao mehanizam koji osigurava da se sve to ne zataška', kaže glasnogovornica udruge Lori Arina Balenović.