POSLOVANJE U ARABIJI

Dizajnericu bičuju zbog sukoba sa saudijskom princezom

29.08.2012 u 07:31

Bionic
Reading

Aktivisti za ljudska prava zahtijevaju oslobađanje Nagle Wafe, dizajnerice i organizatorice vjenčanja iz Egipta, koja je u Saudijskoj Arabiji osuđena na 500 udaraca bičem i pet godina zatvora nakon što je došla u poslovni sukob sa saudijskom princezom

Nagla Wafa, 39-godišnja dizajnerica i majka dvojice sinova tinejdžera, uhićena je u Saudijskoj Arabiji još 2009. godine i otpremljena u zatvor Al-Malz. Na zatočenje i bičevanje osuđena je na temelju optužbi da je unovčila ček saudijske princeze iako nije ispunila obveze iz plana da zajedno otvore restoran. Otkako je u zatvoru, izložena je šibanju i svakoga tjedna prima po 50 udaraca. Unatoč bolovima zbog iskrivljene kičme, takva se praksa nastavlja, piše Los Angeles Times.

Organizacije za ljudska prava optužuju Saudijsku Arabiju za nezakonito zatvaranje Wafe. Egipatska organizacija za ljudska prava predala je tužbu UN-ovom Uredu za koordinaciju humanitarnih poslova, a egipatsko Nacionalno vijeće za žene poslalo je pismo saudijskom veleposlaniku u Kairu zahtijevajući obustavu bičevanja i puštanje Wafe iz zatvora zbog 'izostanka kaznene presude'.

Od trenutka kada se obitelj Nagle Wafe obratila javnosti, saudijske vlasti onemogućile su toj zatvorenici iz Egipta svaki kontakt s vanjskim svijetom. Prije toga, imala je pravo na jedan telefonski poziv mjesečno.

Nashwa Ismael, Wafina majka koja živi u Kairu, kaže da je njezina kćer optužena za prevaru 20 mjeseci nakon uhićenja. Obitelj je uspjela pronaći saudijskog odvjetnika tek u lipnju ove godine, kada su prvi put sa slučajem upoznali svjetsku javnost.

Većina saudijskih i egipatskih dužnosnika drži jezik za zubima kada je riječ o slučaju Wafa, najvjerojatnije zbog napetih odnosa između dvije zemlje, piše LA Times. Odnosi su naglo zahladnjeli u travnju, kada su stotine Egipćana prosvjedovale za oslobađanje Ahmeda Al-Gizawija, egipatskog odvjetnika uhićenog za vrijeme hodočašća na temelju optužbi vezanih uz narkotike, pred veleposlanstvom Saudijske Arabije u Kairu. Arapsko kraljevstvo naposljetku je moralo zatvoriti veleposlanstvo.

'Egipatski veleposlanik u Saudijskoj Arabiji radije brine o svom prestižu i plaći, umjesto da radi svoj posao i pomaže Egipćanima koji tamo borave. Ovakav problem ne muči samo nas', kazala je Wafina majka.

U Saudijskoj Arabiji živi i radi oko dva milijuna Egipćana, a na adresu tamošnjih vlasti stižu gomile kritike zbog lošeg tretmana prema onima koji stižu u kraljevstvo u potrazi za poslom.