PRVA POKAZALA INTERES

Dizajnerica iz Zagreba zaštitila Teslino ime

15.06.2009 u 10:05

Bionic
Reading

Dizajnerica iz Zagreba Dragica Mihajlović zaštitila je kao svoje intelektualno vlasništvo proizvode s imenom Nikole Tesle. Nakon zaštite na razini Hrvatske koja vrijedi do ožujka 2018., predala je papire i za zaštitu Teslina imena i na svjetskoj razini

ZAGREB - 'Zaštitila sam brend Tesla i dizajn u Zavodu za intelektualno vlasništvo u Zagrebu i, sukladno Zakonu o autorskim pravima, vlasnik sam prava. To je bio dugotrajan i skup postupak. Iznenadila sam se da dosad nitko nije pokazivao interes za zaštitu brenda Tesla', kaže Dragica Mihajlović za Večernji list.

U njezinoj kolekciji Tesla poslovni su i protokolarni darovi te suveniri s Teslinim likom i potpisom, od kravata, marama... S brendom Tesla u manje od godinu dana osvojila je 15 zlatnih i srebrnih medalja na sajmovima inovacija u cijelome svijetu, a najviše interesa pokazali su Arapi i Rusi.

'Dosad sam uložila 150.000 kn, a treba mi je bar 300.000 kn. Da bih ga prilagodila izvozu, arapskom, ruskom i američkom tržištu, potrebna je dorada proizvoda', kaže Dragica koja se žali na domaće institucije.

'Dobila sam podršku samo od Tekstilno-tehnološkog fakulteta i Udruge inovatora Hrvatske. Slala sam dopise na adrese ministarstava i Hrvatske obrtničke komore, no bez razumijevanja. Jedino me Ministarstvo turizma pozvalo na prezentaciju projekta', žali se Dragica.

Brend želi plasirati u SAD, te je pričala s Davorom Pavunom, savjetnikom Baracka Obame

'Nadam se da će brand postati protokolarni proizvod UN-a u New Yorku. To mi je i bio cilj. Svaki proizvod ima priču o Teslinu životu i djelu, njegov put od Smiljana do New Yorka. Tako će se cijeli svijet upoznati s djelima genija rođenog u Smiljanu. Projekt se dopao Pavuni. Postoji još planova i projekata vezanih uz Teslu u suradnji s g. Pavunom, a koji će biti iznenađenje za cijeli svijet', zaključila je Mihajlović.