VREMENSKA PROGNOZA

Divljački vjetar hara Hrvatskom, zatvorene su ceste, a upozorenja su izdana za cijelu zemlju

23.02.2019 u 07:46

Bionic
Reading

Hrvatska se u subotu ujutro probudila pod znatno nižim temperaturama nego proteklih dana, a osjećaju hladnoće posebno pridonosi snažan vjetar koji je i noć prije stvarao probleme diljem zemlje. Na Plitivičkim jezerima izmjereno je 5 stupnjeva ispod nule, u Zagrebu -3, Splitu -1, a na istoku zemlje, u Vukovaru -4. Prema podacima Hrvatskog autokluba, vremenske neprilike utječu i na promet pa su zbog vjetra zatvorene brojne ceste

Subota - vjetrovita, hladna...

Dunja Plačko-Vršnak iz DHMZ-a u vremenskoj prognozi objavljenoj na HRT-u najavila je da će u subotu će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti pretežno sunčano i vjetrovito. Puhat će umjeren i jak sjeveroistočnjak. Jutro hladno uz temperaturu između -6 i -3 °C, a najviša dnevna temperatura samo oko 1 °C. Podjednako će biti i u središnjoj Hrvatskoj, ujutro uz najnižu temperaturu između -5 i -3 °C, a najvišu dnevnu od 1 do 3 °C. Uz umjeren i jak sjeveroistočni vjetar, bez obzira na pretežno sunčano vrijeme, osjećaj hladnoće bit će pojačan.

Još će hladnije biti u gorskoj Hrvatskoj, uz jak, na udare i olujan sjeveroistočnjak te temperaturu ujutro oko -6 °C, danju oko -1 °C. Jake i olujne bure, na udare i orkanske bit će na sjevernom Jadranu, uz valovito i jače valovito more.

Prevladavat će sunčano uz hladno jutro, te najvišu temperaturu od 3 do 5 °C. Sunčano uz jaku i olujnu buru s orkanskim udarima bit će i u Dalmaciji. Nakon hladnog jutra, dnevna temperatura bit će u unutrašnjosti oko 0 °C, uz obalu i na otocima od 3 do 5 °C, ali će se činiti hladnije zbog jakog vjetra.

Zatvorene ceste prema moru

Zbog orkanskog vjetra koji puše u priobalju jedini slobodni smjer iz unutrašnjosti prema Dalmaciji i obrnuto za teretna vozila i autobuse je autocestom A1 do čvora Sveti Rok i dalje državnim cestama DC50 i DC1 preko Gračaca i Knina, a za osobna vozila državnim cestama DC50 i DC27 preko Gračaca, Obrovca i Benkovca. Na pojedinim cestama u Dalmaciji ima srušenih stabala i predmeta na kolniku. Savjetujemo vozačima da voze opreznije.

Zbog orkanskih udara vjetra za sve skupine vozila zatvoreni su:

  • autocesta A1 između čvorova Posedarje i Sveti Rok, 
  • autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice. Obilazak je DC3 - starom cestom kroz Gorski Kotar,
  • državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački,
  • most dr. Franje Tuđmana kod Dubrovnika. Obilazak: Mokošica-Komolac-Dubrovnik.

Detaljnije čitajte na stranicama HAK-a.

More valovito i jače valovito, prema otvorenom moguće i uzburkano. Na jugu Hrvatske također vjetrovito, uz jaku i olujnu buru, te osjetno hladnije nego do petka, premda pretežno sunčano, ujutro još ponegdje uz umjerenu naoblaku.

Vremenska prognoza Izvor: Screenshot / Autor: DHMZ

U nedjelju relativno hladno, većinom na Jadranu i vjetrovito, a od ponedjeljka mirnije i toplije...

U nedjelju te početkom sljedećeg tjedna na kopnu pretežno sunčano, prema srijedi uz više oblaka. Vjetar će u nedjelju oslabjeti. Jutra će biti hladna, osobito u nedjelju i ponedjeljak, a dnevna temperatura postupno će rasti. Na Jadranu će jaka i olujna bura puhati i u pretežno sunčanu i još relativno hladnu nedjelju. U ponedjeljak će bura oslabjeti i postupno okrenuti na sjeverozapadnjak, kojeg će biti i u utorak. U srijedu će bura ponovno pojačati. Pritom će u ponedjeljak još prevladavati sunčano, a u utorak i srijedu malo oblačnije, te postupno toplije, prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak.