SAMO DVA DANA NAKON KAŠINA

Divljački pretučen još jedan ruski novinar

08.11.2010 u 15:01

Bionic
Reading

Novinar Anatolij Adamčuk iz predgrađa Moskve divljački je pretučen noću na ponedjeljak, 48 sati nakon što je poznati novinar lista Kommersanta u završio komi zbog premlaćivanja, i sumnja se da su obojica žrtve zbog kritičkog pisanja o lokalnoj vlasti

Adamčuk, kojega su napala dvojica nepoznatih muškaraca u gradu Žukovskom, zadobio je 'ozljedu lubanje i nagnječenje mozga', izjavio je njegov kolega za moskovski radio Eho.

Tragovi upućuju da je Adamčuk pretučen jer je u nekoliko članaka kritizirao lokalne vlasti zbog rušenja šume na trasi buduće autoceste do zračne luke.

Istraga o napadu na poznatog novinara Olega Kašina, koji je prije dva dana zbog teških ozljeda induciran u stanje umjetne kome, upućuje na tri traga, otkrio je njegov list Kommersant.

Prvi trag vodi prema lokalnoj vlasti kojoj se nije svidjelo Kašinovo kritičko pisanje o rušenju šume radi gradnje autoceste, a drugi prema prokremaljskoj mladeži Molodaja gvardija koja je na internetu najavila da će 'saboter' Kašin 'biti kažnjen'.

Treći trag upućuje na guvernera Pskova o kojemu je Kašin kritički pisao na svome blogu.

Premlaćivanja su se dogodila nakon nedavna obilježavanja četvrte godišnjice ubojstva najpoznatije oporbene novinarke Ane Politkovske.

Novinarske i nevladine udruge zahtijevaju da vlasti prekinu praksu nekažnjavanja počinitelja zbog čega je Rusija postala jedno od najopasnijih mjesta za novinarsku profesiju.