sastanak o obrazovanju

Ministrica Divjak u Bruxellesu na panelu o položaju učitelja u Europi

26.09.2019 u 11:20

Bionic
Reading

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u četvrtak i petak boravi u Bruxellesu gdje će sudjelovati na europskom sastanku na vrhu o obrazovanju u sklopu kojega se održava panel o izazovima s kojima se suočavaju učitelji i nastavnici te podijeliti iskustva iz provedbe kurikularne reforme, priopćeno je iz MZO

Ministrica će osim toga u četvrtak sudjelovati i na European Research & Innovation Days (R&I Days), najvećoj dosad organiziranoj konferenciji za područje istraživanja, a u petak će sudjelovati na sastanku ministara nadležnih za istraživanje.

Prvoga dana boravka u Bruxellesu ministrica će sudjelovati na drugom europskom sastanku na vrhu o obrazovanju pod nazivom "Učitelji i nastavnici su prioritet: izvrsnost i ugled Europskog prostora obrazovanja", a s austrijskim i francuskim ministrom obrazovanja sudjelovat će na prvom plenarnom panelu u sklopu kojega će dati svoj pogled na izazove s kojima se susreću učitelji i nastavnici na svim razinama obrazovanja, i viziju razvoja učiteljske profesije na europskoj razini, podijeliti iskustva iz provedbe kurikularne reforme u Hrvatskoj te kao primjere dobre prakse predložiti mjere koje bi ministre obrazovanja u državama članicama mogle inspirirati u njihovim reformskim procesima, ističu iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Ministrica će visoke dužnosnike upoznati s posljednjim mjerama iz hrvatske prakse poput inicijative za povećanje plaća, administrativnog rasterećenja učitelja te inicijativa da odgojno-obrazovni radnici dobiju status službenih osoba.

U sklopu European Research & Innovation Days (R&I Days) raspravljat će se o istraživačkim i inovacijskim rješenjima s ciljem razvoja ekonomije i društva te definiranju strateških prioriteta za prve četiri godine provedbe budućeg Okvirnog programa Europske unije za područje istraživanja i inovacija-Obzor Europa.

Kako se ističe u priopćenju, ministri će raspravljati o definiranju prioritetnih područja ulaganja u istraživanje i inovacije u narednom razdoblju. Na završnoj ceremoniji nadolazećih R&I dana, oko 1000 sudionika imat će priliku čuti prvi zbor robota, a predviđeno je da ministrica Divjak, kao predstavnik jednog od nadolazećih predsjedništava, preuzme ulogu dirigenta zbora.

Usporedno s dijelom sastanka na kojem će se raspravljati o ključnim izazovima koji predstoje prije početka provedbe Programa Obzor Europa, odvijat će se panel na kojemu će sudjelovati dobitnici Nobelove i Kavli nagrade Helga Nowotny, Ben Feringa, Jean-Marie Lehn, Christine Petit, Virginijus Siksnys, Emmanuelle Charpentier.

Osim toga, ministrica Divjak održat će i nekoliko bilateralnih sastanaka s ciljem prezentacije prioriteta Republike Hrvatske za vrijeme šestomjesečnog predsjedanja Vijećem EU, dodaje se u priopćenju MZO.