obrazovna reforma

Divjak: Sa svojim timom planiram provesti sva četiri reformska procesa

10.06.2019 u 12:08

Bionic
Reading

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak istaknula je u ponedjeljak da su rezultati njezina rada kurikularna reforma i reformski procesi u općem obrazovanju, reforma strukovnoga obrazovanja, relevantno visoko obrazovanje te poticanje izvrsnosti u znanosti te da sa svojim timom planira provesti ta četiri ključna reformska procesa

Eksperimentalni program cjelovite kurikularne reforme 'Škola za život' provodi se u 74 osnovne i srednje škole diljem Hrvatske, napomenula je Divjak, a od jeseni kurikularna reforma ulazi frontalno u sve škole i to u I., V. i VII. razrede osnovnih škola, 1. razrede srednjih škola općeobrazovnih usmjerenja te obavezatne predmete državne mature u strukovne škole.

Podsjetila je kako je u sklopu kurikularne reforme, za edukaciju, opremu i udžbenike prvi put osigurano dvije milijarde kuna iz EU fondova, državnog proračuna te uz potporu Europske komisije strateškim reformama za razdoblje od 2017. do 2020.

Dodala je kako je u sklopu priprema za frontalno uvođenje kurikularne reforme Ministarstvo svim osnovnim i srednjim školama koje se od jeseni uključuju u kurikularnu reformu isplatilo sredstva za nabavu opreme, didaktičkih sredstava i drugih pomagala, nastavnih sredstava, materijala potrebnih za praktične radove te priručnih materijala u vrijednosti od 43.341.600,00 kuna.

Doneseno je, istaknula je, 40 novih kurikula, čime su izvan snage stavljeni nastavni planovi i programi gimnazija, stari čak 25 godina, te oni za osnovne škole koji su posljednji put mijenjani prije 13 godina.

Po riječima ministrice Divjak, najveća edukacija učitelja u povijesti Hrvatske okupila je više od 32.000 sudionika, a tijekom siječnja i veljače održano je oko 1000 jednodnevnih stručnih usavršavanja za sve učitelje i nastavnike svih nastavnih predmeta na županijskoj i lokalnoj razini.

Naglasila je i da su prihvaćene Izmjene i dopune Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi koje su omogućile uvođenje kurikularne reforme u sve škole, nagrađivanje učitelja i ostalih zaposlenih u školama temeljem rada na EU projektima te zapošljavanje temeljem jasnih procedura.

Osigurano je i 20 milijuna kuna za one odgojno-obrazovne djelatnike koji sukreiraju kurikularnu reformu i izrađuju metodičke preporuke, napomenula je.

'Donesen je novi Zakon o udžbenicima koji osigurava lakše školske torbe i više digitalne nastave, a roditeljima manje troškove nabave udžbenika', rekla je dodavši kako se iz državnog proračuna osiguravaju udžbenici svim učenicima osnovnih škola.

Podsjetila je i kako je u ovoj školskoj godini informatika uvedena kao obvezni predmet u V. i VI. razrede osnovnih škola te dodala kako će novi kurikul informatike biti uveden u sve razrede osnovnih škola i gimnazija.

Tijekom prošle nastavne godine opremljeno je 218 prioritetnih škola u iznosu od 10,5 milijuna kuna, a za opremanje ostale 673 škole dodijeljen je iznos od 26 milijuna kuna, istaknula je Divjak.

Ocijenila je i kako se praćenje i vrednovanje, evaluacija, kontinuirano provodi i javno objavljuje, a svi rezultati objavljuju.

Istaknula je kako je donesena Mreža regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju i 25 strukovnih škola imenovano je regionalnim centrima kompetentnosti – čime je za strukovne škole osigurano više od 1,2 milijardi kuna iz EU fondova.

Podsjetila je i na Model hrvatskoga dualnog obrazovanja i Eksperimentalni program 'Dualno obrazovanje'. Od školske godine 2018./2019. provodi se eksperimentalni program dualnog obrazovanja za kvalifikacije – prodavač, staklar, dimnjačar i kozmetičar u 11 škola, dodala je.

Smatra kako je projektu 'Modernizacija sustava strukovnog obrazovanja i osposobljavanja', u iznosu od oko 233 milijuna kuna, cilj modernizirati strukovno obrazovanje te razviti nove strukovne kurikule s jakom poveznicom i potrebama tržišta rada.

Ocijenila kako su Izmjene i dopune Zakona o Hrvatskome kvalifikacijskom okviru uvele razlikovanje, ali i spriječile diskriminaciju stručnih studija.

Potpisan je Granski kolektivni ugovor za zaposlenike u sustavu znanosti i visokog obrazovanja te napomenula kako je podizanje atraktivnosti STEM studija i motiviranje studenata za upis u STEM područja - iz strukturnih fondova osigurano 180 milijuna kuna za petogodišnje razdoblje.

Potpisan je, naglasila je, sporazum o pridruženom članstvu Hrvatske u CERN-u te sporazum o pridruživanju Europskoj svemirskoj suradnji u mirnodopske svrhe.

Podsjetila je i kako su povećana sredstva za znanost u državnom proračunu za 15 posto za ugovorno financiranje znanstvene djelatnosti, 17 posto za doktorande, 6 posto za projekte Hrvatske zaklade za znanost, 10 posto za hladni pogon javnih instituta, a osigurano je i novih 7 milijuna kuna za poticanje Obzor 2020 projekata.

Na upit da komentira prikupljanje potpisa u Saboru za smjenu ministrica je poručila da se ona bori protiv sumnjivih ideologija i privatnih interesa.

Na upit ima li potporu predsjednika Vlade za svoj rad, Divjak je odgovorila kako su svi reformski projekti projekti Vlade Republike Hrvatske.