SARAJEVSKA ŽUPANIJA DALA 500.000 EURA

Divjak pušten na slobodu uz kauciju

08.03.2011 u 18:02

Bionic
Reading

Bosansko-hercegovački general Jovan Divjak pušten je u utorak na slobodu uz plaćanje jamčevina, izvijestili su mediji

Jamčevina od 500.000 eura uplaćen je na račun sudske blagajne u utorak poslije podne, potvrdila je za austrijsku novinsku agenciju APA glasnogovornica zemaljskog suda u Korneuburgu Christa Zemanek, dodavši kako su time ispunjeni uvjeti za puštanje Divjaka na slobodu.

Divjaku je ukinut pritvor, ali sud u Korneuburgu mora još odlučiti o izručenju Srbiji. U utorak je sud utvrdio iznos jamstva na 500.000 eura, a mediji u Sarajevu javili su da je novac uplatila sarajevska županija.

Divjak je uhićen 3. ožujka u bečkoj zračnoj luci na temelju tjeralice što je za njim raspisala Srbija. Srbijanske vlasti predbacuju mu odgovornost za navodne ratne zločine u Sarajevu.

Divjak je po izlasku iz pritvora izrazio zahvalnost svima koji su mu davali potporu te je istaknuo kako vjeruje da će u slučaju optužbi koje mu se stavljaju na teret pravda ipak pobijediti.

„Zahvaljujem građanima koji su me podržali, asocijacijama koje su platile (jamčevinu), Ministarstvu vanjskih poslova BiH, Ministarstvu vanjskih poslova... Hvala onima iz BiH koji mi vjerujuju ali i onima iz Srbije koji su mi slali poruke da će istina i pravda na kraju pobijediti“, kratko je kazao novinarima.

Veleposlanik BiH u Austriji Haris Hrle izjavio je za bosanskohercegovačku televiziju BHT 1 kako se član predsjedništva BiH Željko Komšić, koji je tijekom dana posjetio Divjaka u pritvoru, o slučaju njegova uhićenja razgovarao i s austrijskim predsjednikom Heinzom Fischerom.

„Razgovarali su o političkim i pravnim konzekvencama uhićenja generala Divjaka“, pojasnio je Hrle.

Dodao je kako je tijekom dana poduzeto niz mjera koje su na kraju dovele do oslobađanja Divjaka.

Po rječima bosanskohercegovačkog veleposlanika, Divjak će boraviti u Beču do okončanja ekstradicijskog postupka a nema obvezu dnevnog javljanja policiji.

„Poduzimamo sve druge pravne radnje koje su potrebne“, kazao je Hrle.

Nije potvrdio iznos jamčevine koja navodno iznosi 500 tisuća eura.