štrajk javnih službi

Divjak: Prava učitelja treba unaprijediti, na tome radim otkad sam ministrica

20.11.2018 u 14:41

Bionic
Reading

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak poručila je u utorak da treba unaprijediti prava učitelja, istaknula da na tome radi otkad je ministrica, te ocijenila kako je najavljeni štrajk sindikata javnih službi pravo radnika da se i na taj način izbore za svoje zahtjeve

Divjak je na predstavljanju poziva na dostavu projektnih prijedloga 'Razvoj, unapređenje i provedba stručne prakse u visokom obrazovanju, odgovorila na pitanje o štrajku javnih službi najavljenom za 28. studenoga, kojim sindikati traže povećanje osnovice plaća za 5,8 posto u idućoj godini, dok Vlada predlaže maksimalno tri posto.

'S jedne strane, treba uvažavati činjenicu da se radnici i preko štrajka imaju pravo izboriti za ono što traže, a s druge strane, treba u suradnji sa sindikatima osigurati obavljanje nužnih poslova u školama', rekla je Divjak.

Na pitanje postoje li razlozi za štrajk, Divjak je istaknula da treba unaprijediti materijalni položaj učitelja, ustvrdivši kako, otkad je ministrica znanosti i obrazovanja, radi na različitim aspektima unaprjeđivanja materijalnoga položaja učitelja i njihova statusa u školama.

U prijedlogu proračuna za iduću godinu može se vidjeti da je Ministarstvo znanosti i obrazovanja osiguralo 26 milijuna kuna više za nagrađivanje i sustav napredovanja učitelja, dodala je.