skuplje poslovanje rektorata

Divjak o povećanju školarina u Zagrebu: Ne smiju se troškovi prebaciti na leđa studenata

15.04.2019 u 12:59

Bionic
Reading

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak komentirala je odluku o povećanju školarina na Sveučilištu u Zagrebu o kojoj bi se u utorak trebalo raspravljati na Senatu. 'Ne smiju se troškovi prebaciti na leđa studenata. Sigurna sam da pisci Ustava nisu imali ovakve stvari na umu kada su unosili autonomiju Sveučilišta', poručila je Divjak

Od iduće akademske godine, 2019./2020., moguće je kako će studentima Sveučilišta u Zagrebu biti povećani troškovi njihova studiranja, a iz novca kojeg država doznačuje Sveučilištu, bitno viši iznos od dosadašnjeg izdvajat će se za troškove poslovanja Rektorata. To u praksi znači da će primjerice studenti Filozofskog koji su godinu plaćali 7.200 kuna sada godinu plaćati 8.400 kuna.

Ministrica Divjak rekla je da su druga sveučilišta u pregovorima oko povećanja financiranja koje bi ovisilo o rezultatima poput zapošljivosti studenata i ranga sveučilišta, a da to Sveučilište u Zagrebu izbjegava.

Sveučilište predviđa rast troškova funkcioniranja Rektorata i to sa 17 posto sredstava uplaćenih iz proračuna na 25 posto.

"Teško je to objasniti. Senatu se trebaju podastrijeti detaljni troškovi. Što se tiče troškova Rektorata, oni su bili bitno manji nego sada", rekla je Divjak, prenosi N1.

Odgovorila je na pitanje što ministarstvo može poduzeti po ovom pitanju.

  • +4
Blaženka Divjak o kurikularnoj reformi u Splitu Izvor: Cropix / Autor: Bozidar Vukicevic / CROPIX

"Autonomija je garantirana Ustavom, ali ona se odnosi na akademsku autonomiju u smislu slobode istraživanja i organizacije Sveučilišta. U tom kontekstu bi se teško moglo provući da se nenamjenski koriste sredstva uplaćena iz proračuna", poručila je ministrica.

Rekla je da od ministarstva financija može zatražiti proračunski nadzor te podsjetila da je rektor Boras od Ustavnog suda tražio mišljenje smije li njeno ministarstvo tražiti upravni nadzor nad Sveučilištem.