PROSVJED PRED MINISTARSTVOM

Divjak: Maturu će po novim kurikulumima polagati samo oni koji prođu novo gradivo

09.12.2019 u 17:28

Bionic
Reading

Ministrica obrazovanja Blaženka Divak primila je u ponedjeljak predstavnice zagrebačkih gimnazijalaca, koji su prosvjedovali pred zgradom ministarstva zabrinuti da će državnu maturu polagati po novim kurikulumima, te im poručila kako će na taj način maturu polagati samo oni koji prođu gradivo po novim kurikulumima.

Pred Ministarstvo znanosti i obrazovanja rano poslijepodne stiglo je oko 40 učenica i učenika, uglavnom drugih razreda, koji su tražili da ih primi ministrica Divjak. Učenici su nosili transparente - "Previše pitanja, premalo odgovora", vezano za nepoznanice koje imaju o državnoj maturi, uz poruku kako "ne žele biti pokusni kunići".

Riječ je o učenicima koji pripadaju generaciji obuhvaćenoj eksperimentalnim programom "Škole za život" u kojemu su sudjelovale 23 gimnazije, a koji će biti će prva generacija koja će izići na novu državnu maturu prema novom prilagođenom programu.

Ministrica i gimnazijalke - najbolja izravna komunikacija

Ministrica Divjak ubrzo je primila predstavnice gimnazijalaca, Nušu i Martu, a nakon razgovora i ministrica i njezine sugovornice izrazile su suglasnost kako je izravna komunikacija najbolja.

"Pokazalo se, kao i obično, da je najbolja komunikacija ona izravna kada se direktno postavljaju pitanja i čuju odgovori. Razgovarali smo o više tema, među kojima je i tema državne mature koja će se po novim pravilima provesti 2022., a učenice su izrazile zabrinutost da će maturu polagati po novim kurukulumima", rekla je ministrica.

Objasnila je kako će maturu po novim kurikulumima polagati samo oni učenici koji će i proći gradivo po novim kurikulumima, odnosno da će svi učenici polagati maturu po nastavnim planovima i programima koje su prošli.

Izvijestila je učenice da će 2021. biti probna državna matura, što je sve već i isplanirano, a omogućit će učenicima koji će tada biti u trećem razredu srednje škole da vide kakve su promjene u odnosu na sadašnju državnu maturu. Dodala je kako će se državna matura mijenjati korak po korak, ovisno o tome kako će se uvoditi novi kurikulumi.

Kako je najavila, o tome će se još raspravljati, a smatra kako je jako važno da i učenici dobiju direktne odgovore. "Često je možda i naša zabluda što komuniciramo s ravnateljima i nastavnicima preko edukacija i sastanaka, osobno sam održala 14 sastanaka s ravnateljima u proteklih šest mjeseci, a trebamo voditi računa i da informacija treba doslovno doprijeti do svakoga", istaknula je Divjak.

To se, naglasila je, posebno odnosi na učenike koji su sada u prvom ili drugom razredu srednje škole i koji žele imati informacije na vrijeme kako bi se mogli pripremiti za to što je njihova budućnost.

  • +20
Blaženka Divjak Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Nastavljaju se razgovori o temama važnima za učenike

 Divjak je najavila da će nastaviti razgovor o temama važnima za učenike, ali i o tome što smatra još važnijim - o komunikacijskom kanalu koji će učenicima omogućiti da dobiju izravne odgovore na pitanja koja ih zanimaju, a ne da razgovaraju preko posrednika. Dodala je da nije znala da će učenici danas doći pred Ministarstvo, istaknuvši kako su zbog toga "raspored brzo prestrukturirali".

 Učenice su pak zahvalne što ih je ministrica primila i odgovorila na njihova pitanja u tako kratkom roku, a ministrica je na svom Facebook profilu objavila kako im je odgovorila na pitanja koja su imale o državnoj maturi i odrazu koji reforma na nju ima.

 "Moram priznati da je bilo itekako ugodno razgovarati s djevojkama koje su vrlo zrelo i artikulirano iznijele sve ono što ih brine, pa je naš današnji sastanak bio svojevrsna lekcija iz Građanskog odgoja jer smo, između ostalog, razgovarali i o novim mogućnostima izravne komunikacije i prijenosa informacija o reformi prema učenicima. Vjerujem da će Nuša i Marta svojim kolegama prenijeti sve zaključke s našeg sastanka", navela je ministrica.