škola za život

Divjak: Europska komisija prepoznaje našu reformu kao dobru

06.06.2019 u 12:54

Bionic
Reading

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak komentirala je u četvrtak preporuke Europske komisije istaknuvši kako su one dobar odgovor skepticima koji drukčije promišljaju

Iz preporuka Europske komisije jasno je da oni prepoznaju našu reformu kao dobru, a eksperimentalnu fazu kao nešto što je postiglo uspjeh. 'Sve je spremno za frontalno uvođenje kurikularne reforme u sve škole i to piše u preporukama. Mislim da je to dobar odgovor svim skepticima koji drukčije promišljaju', rekla je Divjak novinarima ispred Banskih dvora.

Na pitanje misli li da ju se opstruira, ministrica je odgovorila da je njezina zadaća napraviti najbolji mogući posao. 'Kako od jeseni uvesti reformu u škole, kako promijeniti strukovno obrazovanje koje je isto tako Europska komisija prepoznala kao nešto gdje je potrebna promjena, prepoznaju naše centre kompetentnosti kao korak naprijed', rekla je Divjak istaknuvši da je posebno povećano financiranje za znanost i istraživanje što isto preporuča EK.

Kada je riječ o kalendaru za školsku godinu 2019./2020. koji školama omogućuje da same odaberu termine praznika tijekom nastavne godine, Divjak napominje da će svi oni koji ne donesu odluku, raditi po standardnom kalendaru.

Smatra da je dobro da bude odstupanja u kalendaru 'jer to znači da se promislilo, da su osnivači i škole o tome razmišljali i da su izabrali model koji njima odgovara'. Smatra i da je dobro za turizma da nemaju svi praznike u isto vrijeme.