čekaju upute epidemiologa

Divjak: Ako 11. svibnja ne budemo imali uvjete, prva ću reći da odgodimo nastavu

24.04.2020 u 11:55

Bionic
Reading

'Čekamo upite epidemiologa što treba osigurati da bismo djeci u školama i vrtićima osigurali uvjete. Ako sve prođe kako treba, onda ćemo kazati roditeljima: Pošaljite djecu u školu', kaže ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak

'Mi ćemo dobiti za škole konkretne upute epidemiologa koje mogu biti za deset i više ljudi. U prosječnom razredu je 13,5 učenika. U Zagrebu vide velike razrede, ali prosječni razred u Hrvatskoj je u 13, 5 učenika', objašnjava povratak u školske klupe ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak gostujući u TV studiju Večernjeg lista.

Rekla je kako postoje subjektivni i objektivni razlozi zašto roditelji ne bi pustili djecu u školu. Objektivni razlog, za nju, je da dijete ima brata ili sestru koji imaju respiratori problemi, a subjektivni je strah zbog pandemije. No, ministrica očekuje da će svakim danom broj djece koja ne idu u školu biti sve manji.

'Ja sam prva koja će reći 11. svibnja, ako nećemo imati uvjete, da odgodimo to na 18. svibnja ili za neki drugi dan', istaknula je Divjak.

Na pitanje što će zagrebački učenici kojima su škole oštećene, ministrica je kazala da postoji još škola koje nisu popunjene kao i srednje škole u kojima nema učenika, te da je to nešto što će riješiti prvo osnivač škola.

  • +10
Blaženka Divjak Izvor: Cropix / Autor: Ranko Šuvar

Istaknula je kako pojedini rektori ne žele surađivati s Ministarstvom bez obzira tko je ministar i dodala kako su tražili očitovanje vezano za obvezne predmete oko upisa na fakultete. Najavila je kako će pričekati dan-dva za mišljenje i da će u tom slučaju ići na donošenje odluke.

'Ako fakulteti kažu nama trebaju tri-četiri obvezna predmeta, onda ćemo osigurati uvjete.', rekla je Divjak za Večernji list.