zagađenje rijeka

DIV grupa: Nismo utjecali na ekološki incident, laguna s otpadom nije u našem vlasništvu

  • Autor: V. P. P./Hina
  • Zadnja izmjena 10.04.2019 20:52
  • Objavljeno 10.04.2019 u 20:51
DIV Tvornica vijaka Knin

DIV Tvornica vijaka Knin

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

DIV Grupa nje imala nikakav utjecaj na ekološki incident prošlog vikenda kad su se u kninsku rijeku Orašnicu prelile otpadne vode s mazutom iz lagune koju je koristila bivša tvornica Tvik, a koju je kupio DIV, stoji u današnjem priopćenju DIV-a te se ističe da zemljište lagune nije u vlasništvu grupe, niti ona s njime gospodari

U priopćenju Div Grupe stoji da grupa izražava žaljenje zbog incidenta, ali ističe da je uzrok mazut koji je u laguni završio davno prije nego je DIV preuzeo nekadašnji tvornicu Tvik, te da na incident nije imao nikakav utjecaj pa i ne snosi nikakvu odgovornost.

'Davno onečišćene lagune veliki su ekološki problem već dugi niz godina. Riječ je o mazutu koji je u laguni završio davno prije nego je DIV grupa preuzela Tvik. U danima kada rastu vodostaji taj mazut se prelijeva u rijeku Orašnicu. To su sve posljedice rada tvornice prije rata kada je korištena priroda za zaustavljanje otpadnih voda', stoji u priopćenju DIV-a.

DIV smatra važnim naglasiti da zemljište na kojem su onečišćene lagune nije u vlasništvu ni u posjedu, a niti s njim gospodari DIV. U priopćenju se navodi i da se od rata, dakle i prije nego je DIV grupa kupila imovinu od bivše tvornice Tvik, proizvodni proces unaprijedio i koristi se pročistač voda.

Ističe se da DIV ni nema potrebe za korištenjem laguna. 'Grupa je dodatno unaprijedila postupak zaštite okoliša, pa u procesu pročišćavanja vodu prije ispuštanja tretira u složenom procesu fizikalno-kemijske obrade. Putem Operativnog plana uključena je u Državni plan mjera za slučaj izvanrednih i iznenadnih onečišćenja te u slučaju onečišćenja prema istom redovito i postupa' navodi DIV grupa.

U slučaju zadnjeg izlijevanja, odnosno onečišćenja rijeke Orašnice, DIV tvrdi da je postupio prema obvezama iz plana.

Na teren je izašla i inspekcija koja je nalazom utvrdila da grupa ničim nije uzrokovala problem izlijevanja, već je on posljedica porasta vodostaja i nesaniranih laguna.

  • +9
  • +6

Sanacija zagađenja rijeke Orašnice

Izvor: Cropix / Autor: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

Nadalje, proglasili su I.stupanj onečišćenja voda te su postupak sprječavanja širenja i otklanjanja posljedica prebacili na specijaliziranu tvrtku.

Na kraju priopćenja Div grupa izražava žaljenje, te ponavlja kako na incident nije mogla utjecati, a ističe da u Kninu zapošljava i pomaže stanovništvo u raznim društvenim aktivnostima.

'Nama je apsolutno u cilju da imamo čistu i zdravu okolinu i u tom smislu činimo sve što je u našoj moći da unaprijedimo život u Kninu', stoji u priopćenju DIV Grupe koje je potpisao član Uprave Dalibor Marjanović

Na problem prelijevanja otpadnih voda godinama već upozoravaju iz Ekološke udruge 'Krka' Knin. U udruzi tvrde da tvornica DIV, koja proizvodi vijke, radi s teškim metalima u neposrednoj blizini Krke, a da nema vodopravnu i okolišnu dozvole.

I saborski zastupnik Mosta Miro Bulj upozorio je jučer na ekološki incident te pozvao ministra zaštite okoliša Tomislava Ćorića da zaštiti vode u Dalmatinskoj zagori. 'Dogodilo se nešto što je na razini ekološke katastrofe, jučer je otrovni industrijski otpad iz tvornice DiV u Kninu dospio i u rijeku Krku i došao do Nacionalnog parka Krka, a vodu iz Krke koristi cijelo šibensko područje', rekao je Bulj na početku saborske rasprave.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!