PRESUDA IZ STRASBOURGA

Diskriminacija Roma RH košta 77.500 eura

Bionic
Reading

Hrvatska će morati platiti 77.500 eura zbog diskriminacije romskih učenika iz Međimurja, odlučio je danas Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu

Glasovima devet sudaca prema osam zaključeno je kako je Hrvatska prekršila zabranu diskriminacije iz članka 14. Europske povelje o ljudskim pravima, kao i da je povrijedila pravo 15 romskih učenika na pravedno suđenje u razumnom vremenu, piše Večernji list

Riječ je, naime, o bivšim učenicima osnovnih škola u mjestima Macinec i Podturen, koji su te škole pohađali od 1996. do 2000., a koji su bili smješteni u segregiranim razredima samo za Rome. Tužbe su podnijeli u travnju 2002., piše u obrazloženju presude, a Općinski sud u Čakovcu u rujnu te godine odbacio je tužbe s obrazloženjem da su odvojeni razredi za Rome potrebni jer im trebaju dodatni satovi iz hrvatskog jezika. U veljači 2007. godine, Ustavni je sud također odbacio njihovu tužbu uz slično objašnjenje.

No, Europski sud za ljudska prava odlučio je kako su prava romskih učenika povrijeđena i kako se Hrvatska trebala više brinuti o njihovim potrebama. Zato je svakom od učenika koji su podnijeli tužbe država obavezna isplatiti 4500 eura, a sud je također odlučio i kako Hrvatska mora snositi troškove sudskog postupka u iznosu od 10.000 eura.

Vijest o presudi suda u Strasbourgu danas je na portalima svjetskih agencija bila jedna od glavnih tema, a međunarodne organizacije za ljudska prava Human Rights Watch i Amnesty International godinama su u svojim izvještajima Hrvatsku prozivale upravo zbog segregacije Roma u školama.