'GOSPODE, SMILUJ NAM SE!'

Dirljiv susret Pape s bivšim logorašima u Auschwitzu

29.07.2016 u 14:39

Bionic
Reading

Papa Franjo posjetio je u petak ujutro Auschwitz-Birkenau gdje se sastao s preživjelima tog nacističkog logora smrti i skupinom onih koji su riskirali svoje živote kako bi spasili židove u vrijeme holokausta

Papa je došao pješice, sam i u tišini do glasovite table 'Arbeit macht frei' ('Rad oslobađa') na ulazu u nacistički logor Auschwitz nedaleko od Krakova.

Došavši do ulaza, sjeo je na klupu i utonuo u molitvu u tišini povremeno zatvarajući oči.

Zatim se električnim automobilom dovezao do Zida smrti, gdje su nacisti pogubili tisuće zatvorenika pucajući im u glavu.

'Gospode, smiluj nam se. Gospode, oprosti za toliku okrutnost', napisao je papa na španjolskom jeziku u knjigu dojmova.

Sveti Otac sastao se s 12 preživjelih logora: Poljacima, Romima i židovima, a među njima je bila i violinistica Helena Dunicz-Niwinska (101). On je razmijenio nekoliko riječi sa svakim od njih, a zatim je zapalio svijeću ispred Zida smrti.

RTL Autor: RTL

Jedna od preživjelih, Iwanska Janina (86) rekla je za AFP da je bila 'jako ganuta'.

'Željela sma kleknuti pred njim, ali me on uzeo u ruke i poljubio u oba obraza', kazala je.

Papa nije izgledao 'samo tužno nego i jako umorno'.

Više od 1,1 milijuna ljudi, većinom židova, ubijeno je u logoru Auschwitz-Birkenau. Crvena armije je oslobodila logor 1945.

Dvojica papa, jedan Poljak i jedan Nijemac, posjetili su Auschwitz prije pape Franje. Ivan Pavao II. 1979., a  popa Benedikt XVI.  2006.

Tijekom poslijepodneva papa Franjo će se sastati u Krakovu s tisućama mladih hodočasnika koji su došli u Poljsku u prigodi Svjetskog dana mladih.