TVRDI DA NIŠTA NE RADE

Direktorica riječke Veletržnice ribe uručit će radnicima otkaze

26.04.2012 u 18:04

Bionic
Reading

Veletržnica ribe u Rijeci, svečano otvorena 2007. godine, danas uglavnom zjapi prazna i nalazi se u velikim problemima - ribari je izbjegavaju, dug se navodno popeo na 1,1 milijuna kuna, računi su blokirani, pa radnici ne dobivaju plaću te su nam najavljeni njihovi otkazi, a njezini vlasnici država, županija, grad i četiri zadruge, koje je financira Europska unija, ne preuzimaju odgovornost

Porezna revizija pronašla je nepravilnosti u poslovanju riječke Veletržnice još od 2008. godine kada je na njezinom čelu sjedio današnji pomoćnik ministra pomorstva Nikola Mendrila. Njega se kao direktora burze izravno tereti za porezni dug i nenamjensko trošenje državnih potpora, a o svemu kaže samo da još nije vidio nalaz porezne revizije te tvrdi da su sa svime bili upoznati nadzorni odbor, županija i ministarstvo poljoprivrede.

U zgradi Veletržnice nema ribe, osim ponedjeljkom i četvrtkom, a sedmero zaposlenika visoku plaću, od šest do osam tisuća kuna, nije dobilo tri mjeseca. Ljuti su zbog toga na sadašnju direktoricu Dolores Margan-Kastrapeli. Ona je pak ljuta na njih jer, kaže, ne rade ništa, a očekuju da će država pokrivati njihove gubitke.

'Od radnika sam, otkako sam 20. srpnja, 2009. postala direktorica, dobivala niz prijetnji, pa je i policija morala intervenirati. Ipak, uvijek sam prema njima imala respekt i isplaćivala ih, ali dolazak na radno mjesto i sjedenje za mene nije rad', kaže za tportal Margan–Kastrapeli te najavljuje da će im zaostale plaće biti isplaćene, a 30. travnja uručeni otkazi. Burza ribe je, prema njezinim riječima dobro zamišljena, a zaživjet će tek kada uđemo u EU.

Prema riječima riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela, problemi u toj tvrtki su nastali ponajprije zbog nefunkcioniranja tržišta ribe koje treba drukčije urediti, dok o nezakonitostima kaže da će prema onima koji su ih i ako su ih činili biti poduzete odgovarajuće mjere.

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da su, u kontaktima s ostalim osnivačima, upoznati s blokadom računa riječke Veletržnice ribe koja ima svoju upravljačku strukturu te napominju da je mandat dosadašnjeg nadzornog odbora istekao, a novi još nije imenovan zbog promjena u skupštini društva.

'Veletržnica ribe Rijeka, u Republici Hrvatskoj bila je pionir u uspostavi cjelokupnog sustava trženja ribom na ovakav način. Dužni smo napomenuti da Republika Hrvatska mora u trenutku pristupanja EU imati sustav prometa ribom koji će biti kompatibilan s načinom prometovanja ribom u svim zemljama EU, odnosno mora se osigurati sljedivost ribe od krajnjeg potrošača do proizvođača, te se je pri osnivanju veletržnice vodilo upravo za tom premisom, da se kroz veletržnice mogu osigurati ovakvi uvjeti. Iz toga razloga, Ministarstvo je pozdravilo i aktivno sudjelovalo od samoga početka uspostave ove veletržnice te je uložilo značajna financijska sredstva iz Državnog proračuna RH, kako u cilju kupnje određene potrebne opreme i strojeva, tako i u cilju pokrivanja gubitaka ili za tekuće poslovanje veletržnice', priopćeno nam je iz ministarstva poljoprivrede.

Dodaje se da je u cilju rješavanja nastale situacije održano nekoliko sastanaka u proteklom periodu sa zaključkom da će stručne službe, kako Ministarstva, tako i Županije i Grada izraditi prijedlog daljnjih aktivnosti sukladno zakonskim okvirima te ga prezentirati skupštini društva te da će se pritom voditi računa o trenutnom cjelokupnom stanju u ribarstvu, ali prvenstveno i o stavovima i mišljenjima ribara sa ovoga područja.